Evde alkollü içki üretimi son günlerde gündemde. Yapım malzemelerini internetten, bazı içki büfelerinde hatta aktarlardan bile bulmak mümkün oluyor. Sahte içkiler nedeniyle ölenlerin sayısı artarken, uzmanlar vatandaşları uyarıyor.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, evde yapılan alkollü içkiler için uyardı ve zehirlenmenin önemli belirtilerini sıraladı.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Prof. Dr. Necmi İlhan, "3 tip alkolümüz var ama bir tanesi rutinde kullanılan etil alkol, ticareti yapılan, bir tanesi metil alkol, metanol kaçak kullanılan diğeri de etilen glikol cam antifrizlerinde kullanılan. Kişiler nasıl anlayabilir metanol zehirlenmesi olduğunu? En önemlisi öykü yani kısa zaman öncesinde alkollü içki tüketmiş olmak ve bunun da şüphe edilen bir yerden temin edilmiş olması." dedi.

[caption id="attachment_6082362" align="aligncenter" width="1200"] FOTO: DHA[/caption]

Prof. Dr. İlhan, başlangıçta sarhoşluk evresi ve mide ağrısının ilk saatlerde olduğuna dikkat çekerek, zehirlenmenin belirtileriyle ilgili şunları kaydetti:

"Gastrit dediğimiz gibi bir şeyden rahatsız oluruz, midemizde bir ağrı hissederiz. İlk birkaç saatte böyle bir durum söz konusu oluyor. Daha sonra 3 ile 30 saate varan asemptomatik dönem, bulgusuz olan dönem geçebiliyor çoğunlukla. Bu dönemde maalesef metanol tüm vücuda nüfuz ediyor, tüm vücut içerisinde bulunuyor.

*Evre 3 dediğimiz dönem ise bu 30 saatten sonra başlayan kabaca 24 saat, 1 günden sonra başlayan bulgular ki; burada ise çok ciddi bir halsizlik baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları, çift görme, bulanık görme, alanda kar yapmış gibi, tipi varmış gibi görme özellikle tipiktir. Renk saptama değişiklikler, yine aynı idrarda formaldehit kokusu olması, karın ağrısı, kusma, ishalden komaya kadar giden bir süreç yaşıyoruz.

*Bu noktaya geldikten sonra geri dönüş biraz zor gibi gözüküyor. Genelde geri döndürülmeye çalışılıyor ama hastalarımız doz çok yüksek alındığında, metil alkolün daha az dozda alınmasına rağmen etil alkole göre daha fazla etki yaptığından maalesef hastalarımızı çok da kurtaramıyoruz. Nihayetinde komadan sonra kalp yetmezliği ile şoka, ölüme kadar giden bir durum söz konusu olabiliyor. Etilen glikolde ise yine benzer bulgular olabiliyor ama burada daha erken bulgular ortaya çıkabiliyor."

BİLDİĞİNİZ YERLERDEN ALIN

Prof. Dr. İlhan bundan korunmak için yapılması gerekenler konusunda ise, "Bugün alkolün zararlarını hepimiz biliyoruz, toksik etkilerini hepimiz biliyoruz. Doğrusu alkol kullanmamak ama vatandaşların alkol kullanma yönünde bir tercihi varsa, mutlaka bildikleri marketlerde, bildikleri restoranlardan bu gereksinimlerini gidermeleri doğru bir yaklaşım olacaktır." şeklinde konuştu.

KUSTURMAYA ÇALIŞMAYIN!

Prof. Dr. İlhan, tedavi konusunda ise şu uyarıları yaptı:

"*İvedilikle bir yataklı tedavi kurumuna gitmek gerekiyor yani 2. basamak, 3. basamak sağlık kuruluşlarına gitmek gerekiyor. En önemlisi öyküde şüpheli bir durum söz konusuysa ve gittikleri yerde de vatandaşlarımızın hemodiyaliz veya yoğun bakım şartları dahi gerekebilir çünkü hastalık çok ağır gidiyor.

*Özellikle alkol zehirlenmelerinin tüm türlerinde kişi kusturulmaz, toplumda yanlış bir algı var, kusturulmaması gerekiyor. Tedavi de tamamen 'çay iç geçer, yoğurt ye geçer, suyu bol içi geçer' diye değil, tamamen tıbbi koşullarda yatarak tedavinin sağlanması gerekiyor."

ŞİŞELERİN İMHA EDİLMESİ

Kullanılmış alkol şişelerinin imha edilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, "Camlar iyi bir geri dönüşüm malzemesi, hem ülkemize katkısı olacaktır camların geri dönüşüm malzemesi olması, hem de tekrar şişelerin doldurulması engellenecektir. Bunun da mücadelede iyi bir yol olduğu kanışımdayım." dedi. (DHA)

[old_news_related_template title="15 mililitresi bile öldürüyor! Sahte içkinin ilk belirtisi ne?" desc="Sahte içkinin sebep olduğu ölümler Türkiye'nin gündeminde. Birçok ilden gelen haberlere göre toplam 45 kişi sahte içki nedeniyle hayatını kaybetti. Peki sahte içkinin sebep olduğu belirtiler neler? Konu ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Aydın, 'Sahte ve normal içki arasındaki farkın anlaşılması mümkün değil. Kişi görme bulanıklığı hissettiği anda soluğu bir sağlık kuruluşunda almalı' şeklinde uyardı. Prof. Dr. Aydın, 15 mililitrelik saf metil alkolün bile bir insanı öldürmek için yeterli olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/14/iecrop/sahte-alkol-shutter_16_9_1602678289.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/15-mililitresi-bile-olduruyor-sahte-ickinin-ilk-belirtisi-ne-6080992/"]