Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, kalabalık alanlarda maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi tedbiri ile ilgili değerlendirme yaptı.

ASEMPTOMATİK VAKALAR ARTTI

Corona virüsü salgınının yayılımı ile ilgili veriler doğrultusunda böyle bir karar alındığını anlatan Prof. Dr. Yamanel, "Asemptomatik vakaların fazla olduğunu görmeye başladık. Bunun üzerine tabii maske geldi. Maske kendimizi korumak amaçlı değil, genellikle biz hastaysak dışarıya saçmamak amaçlı. Bu nedenle de asemptomatik, bulgu vermeyen vakalar gördüğümüz için biz maske takmayı önermeye başladık.

[caption id="attachment_5731999" align="aligncenter" width="880"] Bilim Kuluru Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel[/caption]

DSÖ de aynı şekilde, baktı ki daha fazla asemptomatik vaka var ve bunlar dolaşarak virüsü yayıyorlar, bu nedenle maske takmayı önerdi. Biz de aynı şekilde bu kadar asemptomatik vaka olunca yayılmayı azaltmak açısından maske takmayı önerdik" diye konuştu.

HANGİ MASKE TAKILMALI?

Piyasada farklı özelliklere sahip birçok çeşit maske olduğuna işaret eden Yamanel, "Normal basit tıbbi ya da cerrahi maske diye geçiyor ve her yerde bulunabilen maskeler. Tabii çok özellikli N-95, FF2, FFP3 gibi maskeler de var. Bu maskeler daha ziyade tıbbi personelin kullanımı için, yani hastanın salgılarıyla çok karşılaşan personeli korumak için. Normalde halk içinde, toplu yerlerde dolaşırken kullanacağımız maske basit tıbbi veya cerrahi maske diye geçen maske" ifadelerini kullandı.

DHA



[old_news_related_template title="Corona virüsünde son durum... DSÖ'den kafaları karıştıran maske adımı: Değiştirebiliriz" desc="Dünya çapında 940 binden fazla insanda tespit edilen corona virüsü ile ilgili flaş bir açıklama Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi... Daha önce 'Eğer hasta değilseniz maske takmanıza gerek yok' diyen DSÖ yeni araştırmalar sonucunda bu kararın değişebileceğinin sinyalini verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/02/iecrop/maske-reuters1_16_9_1585811414.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-virusunde-son-durum-dsoden-kafalari-karistiran-maske-adimi-degistirebiliriz-5719899/"]