İki Türk bilim insanı Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucusu olduğu BioNTech ile Pfizer işbirliğinde geliştirilen corona aşısı tüm dünyanın gündemine oturdu. Corona virüsü salgınında 'önemli başarı' olarak görülen aşı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar ise aşı bulunsa da 'pandeminin kısa sürede sona ereceği' algısının yanlış olduğunu vurguluyor.

Konu ile ilgili sozcu.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, BioNtech'in geliştirdiği aşının önemli bir gelişme olduğunu ancak bu haberin yanlış algılandığına vurgu yaptı.

FOTO: DHA


"AŞI YAPTIRANLAR MASKE TAKMAYA DEVAM EDECEK"

Prof. Dr. Ceyhan konu ile ilgili şunları söyledi:

Halk bu haberi yanlış algıladı. Bu haberle birlikte havayolu şirketlerinin hisseleri yükseldi. Çünkü sanıldı ki bu aşıyı yaptırdıktan sonra bütün kısıtlamalar kalkacak, artık maskesiz ve mesafesiz günlük hayat devam edecek, seyahatler yapılabilecek. Böyle bir şey yok. Bunun mümkün olması için aşının yüzde 100 koruyucu olması lazım. Ayrıca bu aşıyı olanların corona virüsünü başkalarına bulaştırma ihtimalleri de olabilir. Bu konuda bir veri henüz yok. Yani bu aşıyı yaptıranlar da toplumsal bağışıklık gerçekleşinceye kadar maskeli olarak yaşayacaklar ve kısıtlamalar devam edecek. Hayatımızda önemli bir değişiklik olmayacak.

BioNtech'in geliştirdiği aşıdaki yüzde 90 koruyuculuk konusu ile ilgili de konuşan Prof. Dr. Ceyhan, bunun sadece 1 haftalık gözlemin sonucu olduğunu ancak bu sürenin yeterli olmadığını söyledi. "Bir aşının güvenilirliği için birkaç ay geçmesi gerekiyor." şeklinde konuşan Ceyhan, bilimsel olarak 1 yıl koruma sağladığı yönündeki açıklamalar için de erken olduğu açıklamasını yaptı.

[special_article_template title="EMİN OLMAK İÇİN 3-4 AY GEREKİYOR" desc="'Bazen aşı uygulandıktan sonra takip edildiğinde iddia edildiği kadar koruyucu olmadığı ortaya çıkabilir. Aşıdan emin olmak için 3-4 ay süre gerekiyor. Bu süreçte aşılananlar izlenmeli, takip edilmeli. Çünkü hastalığı 2. defa geçirme durumu genellikle 3 ay sonra ortaya çıkıyor.'" who="Prof. Dr. Mehmet Ceyhan">

SALGININ BİTMESİ İÇİN YÜZDE 60'IN BAĞIŞIK HALE GELMESİ LAZIM

Ceyhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

*Burada yanlış anlaşılan şey şu oldu; dediğim gibi insanlar aşıyı yaptırınca önlemsiz bir hayata geri dönüleceğini sandı. Ancak unutulmamalı ki kısıtlamalar ve bireysel önlemler, maske ve mesafe önlemi aşı bulunsa da devam edecek.

*Çünkü bir salgının kontrol altına alınabilmesi için o toplumun yüzde 60'ının hastalığı geçirerek bağışık hale gelmesi gerekiyor. Bu teorik olarak mümkün ancak pratikte mümkün değil; tarihte de hiçbir salgında görülmemiştir. Zaten hastalığı ikinci kez geçirenler yeni yeni rapor ediliyor.

"SALGINLA MÜCADELEDE SABRETMEK ÇOK ÖNEMLİ"

*Eğer yüzde 90 koruyuculuğu olan bir aşı Türkiye'nin yüzde 66'sına yapılırsa o zaman gerçek bir salgın kontrolünden bahsedebiliriz. Bunun için de yani aşı ile bu işin kontrol edilebilmesi için gereken süre 1,5-2 senedir. Ancak bu sürede yeterli aşı üretilebilir ve dağıtılabilir.

*Salgınla mücadelede sabretmek çok önemlidir. Şu an elimizde olan tek şey bireysel önlemlerimizdir. Zaten bu aşının Türkiye'ye gelmesi, BioNtech ile değil Pfizer ile yapılan anlaşmaya bağlı. Henüz böyle bir anlaşma da benim bildiğim kadarıyla yapılmadı.