Corona Virüs'ün, Çin'deki ölümlere sebep olmasının ardından hastalığın ne olduğu araştırılmaya başlandı. Özellikle akciğer hastalığına neden olan ve ölümle sonuçlanabilen Corona virüsü hakkında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Cenevre'de kriz zirvesi talebinde bulundu. Peki Corona Virüsü nedir? Coronavirüslerin neden olduğu hastalıklar neler ve tedavisi var mı? İşte tüm bu soruların cevapları ve detaylı bilgiler.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA’ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince’deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir.

Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).

CORONA VİRÜSÜ HANGİ HASTALIKLARA SEBEP OLUR? 

İnsanlarda Coronavirüs’ün neden olduğu hastalık spektrumu basit soğuk algınlığından ciddi akut solunum sendromuna (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) kadar değişkenlik gösterebilmektedir. İnsan ve hayvanlarda çeşitli derecelerde respiratuar, enterik, hepatik, nefrotik ve nörolojik tutulumlarla seyreden klinik tablolara neden olabilmektedir.

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI

ABD’li Uzman Dr. William Schaffner, ölümcül Corona virüsünden korunmanın yollarını şöyle açıkladı;

* Öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durun.

* Hastalıktan korunmak için maske kullanın.

* Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas etmeyin.

* Hijyen kurallarına dikkat edin.

* İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptonlarını görürseniz en yakın hastaneye başvurun.

Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla “korunmasız/açık” temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor. Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

[old_news_related_template title="Salgın hastalıkla ilgili korkutan açıklama: Dünya Sağlık Örgütü'nden kırmızı alarm" desc="Çin'in Wuhan kentinde başlayıp önce eyalet geneline daha sonra ülke geneline sıçrayan ve diğer ülkeleri de tehdit eden salgın hastalık ile ilgili korkutan bir açıklama da Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) geldi. WHO'nun yaptığı açıklamada salgının diğer ülkeleri de etkileyebileceği vurgulanırken acil bir toplantı gerçekleştirileceği de belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/21/iecrop/china-reuters-1_16_9_1579602700.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-salgin-hastalikla-ilgili-korkutan-aciklama-dunya-saglik-orgutunden-kirmizi-alarm-5579737/"]

[old_news_related_template title="Rota virüsü ishali belirtileri ve tedavisi…" desc="Rota virüsü ishale neden olan çok bulaşıcı bir virüstür. Dünya genelinde bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen ishal nedeni, yılda 200.000'den fazla ölümle sonuçlanmaktadır… Rota virüsü ishali belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/16/iecrop/rota-virusu-ishali_16_9_1579168048.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/rota-virusu-ishali-belirtileri-ve-tedavisi-1szcu/"]