Günlerdir beklenen Covid-19 aşıları Türkiye'ye geldi ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposuna nakledildi.



Sağlık Bakanlığı, Sinovac firmasına ait Covid-19 aşılarının, depolarda güvenilirlik ve etkinlik açısından bir dizi işlemden geçirildiğini açıkladı. Açıklamaya göre öncelikle “soğuk zincir” konusunda eğitimli sağlık personelince paletler açılıyor.



Bu aşamada her palette bulunan sıcaklık kayıt cihazları okunuyor. Her kolideki elektronik donma göstergeleri ile ısı maruziyetini gösteren ısı monitör kartları kontrol ediliyor. Aşılar, uygun taşıma kurallarına göre teslim edildiğinden emin olunduktan sonra depodaki yerlerine yerleştiriliyor.



Ardından ayrı bir komisyon eliyle temel kalite evrakları incelenip analizler için rastgele numuneler alınıyor.

2 HAFTA ANALİZ SÜREÇLERİNE TABİ TUTULACAK



Aşılardan alınan numuneler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarlarında en az 2 hafta sürecek analiz süreçlerine tabi tutulacak. Bu süre zarfında aşılar, 2-8 derecelik ısıda tutulacak olan özel depolarda muhafaza edilecek. Analiz sonucunda uygun görülmesi halinde aşılar kullanıma sunulacak.



Aşıların muhafaza edileceği Halk Sağlığı Ana Depolarında sıcaklık kontrol sistemi, jeneratörler ve yedek sistemler bulunuyor. Aşılar, gerekli analizlerin yapılmasından sonra iklimlendirme özelliğine sahip özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacak.

[old_news_related_template title="Son dakika... Bakan Koca açıkladı: Corona virüsü aşıları yola çıktı" desc="Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü aşılarının ilk bölümünü getiren uçağın saat 19:50'de Pekin havalimanından kalkış yaptığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/29/iecrop/saglik-bakanligi-1_16_9_1609262540.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/son-dakika-bakan-koca-acikladi-corona-virusu-asilari-yola-cikti-6188744/"]