ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi diyetisyeni Figen Esen, 6 Haziran Diyetisyenler Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Diyetisyen unvanını kazanmak için bireylerin kabul edilmiş üniversite lisans programını tamamlamış olması gerektiğini ifade eden Esen, ‘şok diyet’ diye bir şeyin olmadığını söyledi.

BESLENME BİR BİLİMDİR

Beslenmenin bir bilim olduğunu ifade eden diyetisyen Esen, “Beslenme eğitimi ve uzmanlığı sertifika programı ile olmaz, 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yanında, 1 yıllık hastane stajı ile olur. Bu zorlu süreci başarı ile tamamlayarak, meslek unvanı almaya hak kazanan kişiye ‘diyetisyen’ denir.

Diyetisyen Figen Esen


Besin ve beslenmenin sağlık üzerindeki işlevi konusunda otorite olan diyetisyenler sağlık, beslenme önerileri ve beslenme bilgileri konusunda güvenli kaynaklardır. Diyetetik, kötü beslenmenin yol açtığı hastalıkları, yiyeceklerin besin değerlerini inceleyen sağlık bilgisi dalıdır. Hastalara ve danışanlara diyet yazma yetkisi yasalarla verilmiş ve bunun için gerekli / yeterli sağlık eğitimi olan tek sağlık personeli diyetisyendir.

Yazılı medyada sıklıkla şok, mucize diyetlerden, ünlülerin nasıl zayıfladıklarından bahsedilir. Şok diyet, mucize diyet diye bir şey yoktur. Şok, mucize diye sunulan diyetler günlük besin öğesi ve enerji ihtiyaçlarını karşılamada yetersizdir. Yağ kaybı yerine kas kaybına neden olurlar ve sonuçta kişiler sağlıklarını kaybeder. Beslenme bir ilgi alanı değil bilim dalıdır. Bu nedenle diyetisyenlik eğitimi olmayanlar bu alana müdahil olmamalıdır” diye konuştu.