[imza_template desc="Yaşar ÖZER,Sibel GÜLERSÖYLER" arry="Yaşar ÖZER,Sibel GÜLERSÖYLER">[/imza_template>

Pandeminin patlak vermesinin ardından geçen 10 aylık sürede birçok araştırma yapıldı ve bilimsel veri ortaya çıktı. Zaman içinde Covid-19'un nasıl bulaştığına dair çok daha derin ve net bir anlayışa sahip olduk. Ancak buna rağmen Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde hâlâ gereken önemin verilmediğine şahit olabiliyoruz. Özellikle kış aylarında, daha fazla kapalı alanlarda geçirilecek günlerde, misafirlikler önemli bir tehlike yaratıyor.

Şimdi İspanya'da yapılan bir araştırmadan yola çıkarak ilk olarak dört kişilik bir Türk ailesini ele alacağız. Bu ailenin saat 19:30'da iki misafiri geliyor ve misafirlerden biri Covid-19 taşıyıcısı ama henüz bunun farkında değil. Dört saatin sonunda bakın neler oluyor? Grafiklerle anlatıyoruz.






Bu altı kişi yüksek sesle konuşuyor ve yüz maskesi takmıyorsa güvenli mesafenin korunmuş olmasının hiçbir etkisi olmuyor. Dört saatin sonunda odadaki herkes enfekte oluyor.


Sadece maskeler takıldığında enfeksiyon riski büyük ölçüde devam ediyor. Araştırmalara göre dört saat gibi uzun bir sürede maskelerin bir etkisi yok. Virüs yüzde 80 oranında diğerlerine de bulaşıyor.


Yüz maskesi kullanmanın yanı sıra birlikte geçirilen süre iki saate düşürülür ve havalandırma yapılırsa, corona virüsün odadaki beş kişiden yalnızca birine bulaşma ihtimali var.


Herkes maske taksa, ziyaret iki saat sürse ve oda sürekli havalandırılsa bile virüsün bir kişiye de olsa bulaştığını görüyoruz.

Elde edilen en net çıktı şu: Sonuç hep tehlikeli.