Diyarbakır’da havaların soğuması beraberinde gribal enfeksiyonlara bağlı grip, nezle gibi mevsimsel salgın hastalıkları beraberinde getirdi. Gribal enfeksiyon hastalıkları çeken vatandaşlar corona virüsüne yakalandıkları korkusuyla acil servislerine akın etti.

Konu ile ilgili bilgi veren Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, basit gribal enfeksiyonlara bağlı hastalıklardan dolayı acili meşgul etmemeleri ve corona virüsüne davetiye çıkartmamaları için vatandaşların aile hekimlerinde tedavi olmaları gerektiğini söyledi.

[caption id="attachment_6109664" align="aligncenter" width="1200"] FOTO: İHA[/caption]

KİMLER TEST YAPTIRMALI?

Prof. Dr. Tekin, şunları söyledi:

"Havaların soğumasıyla birlikte, nezle, grip gibi viral kaynaklı üst solunum enfeksiyonları arttı. Artışlar hastane acilinde yük artışına neden oluyor, vatandaşlarda şunu istiyoruz, her üst solunum enfeksiyonunu corona virüsü gibi düşünmesinler özellikle ateş, yorgunluk, nefes darlığı gibi şikayetler eşlik eden kişilerin acillere başvurması ve test yapması gerekir. Ama sıradan ateşi olmayan, burun akıntısı olan kişiler birkaç gün evde takip edilerek düzelmedikleri durumda hastanelere giderek testlerini yapması daha uygun olacaktır. Sıra dışı bir süreçten geçiyoruz, özellikle korona virüs hastalarına daha çok vakit ayırmamız lazım, o nedenle hastane önündeki gereksiz yoğunluğun önüne geçebilmek için bu geçiş döneminde gribal enfeksiyonlardan dolayı hastane başvurularını mümkün olduğunca az tutup, en azından sağlık hizmetinin aksamamasında katkı sağlamış oluruz. Korona virüs kalabalık ortamlarda daha hızlı yayılıyor, bu ortamların biride hastaneler. Hastalarımızdan şunu rica ediyoruz, aile hekimleri tarafından tedavi edilebilecek tekitleri aile hekimlerinde tedavi olarak hastaneleri meşgul etmemeleri ve kalabalıklaştırmamalarını şiddetle tavsiye ediyoruz." (İHA)

[old_news_related_template title="Corona virüsü semptomlarının grip ve nezleden farkı" desc="Grip ve nezle vakalarının en çok yaşandığı bu mevsimde soğuk algınlığı, grip ve alerji semptomları corona virüsüyle karıştırılabiliyor. En küçük bir şeyde tedirgin olmamak için basit bir tabloyu kılavuz edinebiliriz. İşte ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin hazırladığı tabloya göre corona virüsü semptomlarının diğer hastalıklarla karşılaştırılması…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/02/iecrop/shutterstock_1672726261_16_9_1604304502.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/corona-virus-semptomlarinin-grip-ve-nezleden-farki-6106301/"]