İtalya'da corona virüsü krizi büyürken ölümlerinn yaklaşık 3'te 2'si, ülkenin 20 bölgesinden biri olan Lombardia'da meydana geldiği belirtiliyor. Son verilere göre 5476 ölümden 3456'sı Lombardia'dan ve ayrıca ülke çapındaki toplam 59 bin 138 vakanın da 27 bin 206'sı Lombardia'da görüldü.

İTALYA'DA KRİTİK HAFTA

BBC Türkçe'nin haberine göre, Lombardia'da yüzde 12,7 ile rekor bir ölüm oranına işaret ediyor. İtalya genelinde ölüm oranı son verilere göre yüzde 9 civarında ancak Lombardia bölgesi hesap dışında tutulduğunda ülkenin geri kalanındaki ölüm oranı yüzde 6 civarına düşüyor.

Lombardia'da dünkü veriler, corona virüsü taşıyan 1142 kişinin yoğun bakımda olduğunu gösteriyordu. Bölge genelinde yoğun bakım ünitesi sayısı artırılmaya çalışılsa da mevcut kapasitenin 1250 ile sınırlı olduğu belirtiliyor.

Gelişmiş sanayisi ve yüksek refah seviyesiyle ekonomik açıdan büyük önem taşıyan bir bölge olan Lombardia, kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla açısından da 38 bin 200 euro ile ülke içinde ikinci sırada geliyor. Ülkede genel olarak güneye doğru GSYH miktarı azalıyor.

Sağlık sistemi de ülkenin en iyileri arasında gösterilen Lombardia'da yaşanan koronavirüs krizi, özellikle refah seviyesi daha düşük ve sağlık sistemi daha sıkıntılı bölgelerde kaygıyla izleniyor.



Lombardia'da virüsün neden bu kadar yayıldığı ve sıra dışı biçimde yüksek can kaybına yol açtığı sorusuna yanıt aranıyor. Bu sorunun yanıtını kesin olarak vermek henüz mümkün olmasa da bilim insanları, analistler ve gazetecilerin üzerinde durdukları başlıca etkenler arasında bir dizi hata, talihsizlik ve hazırlıksızlık ihtimalleri de sıralanıyor. Bu etken ve ihtimallerden bazıları şöyle:

ÇİN İLE TİCARİ BAĞLARI EN FAZLA OLAN BÖLGE

*Yaklaşık 10 milyonluk nüfusuyla İtalya'nın en kalabalık bölgesi olan Lombardia, nüfus yoğunluğu bakımından ise Campania'dan sonra ikinci sırada. Bölgede 65 yaş üstü nüfus da 2 milyon 270 bin ile İtalya'nın en büyüğü.
*Lombardia, İtalya'da Çin ile ticari bağları en fazla olan bölge.
*Lombardia, Avrupa genelinde, Çin'le ilgisi belirlenemeyen ilk vakaların ortaya çıktığı ve yayıldığı bölgeydi. Bölgenin bu krize "hazırlıksız yakalandığı" görüşü yaygın.
*Bölgede ilk vaka 20 Şubat'ta tespit edildi. Bu vakanın 18 Şubat'ta da şikayetleri nedeniyle hastaneye gittiği ancak test yapılmadığı ve evine dönmesine izin verildiği ortaya çıktı. Çok aktif bir sosyal hayatı olduğu belirtilen "Mattia" isimli bu ilk hasta hem çevresine hem de hastaneye virüsün yayılmasına neden oldu.
*Mattia'nın virüsü nasıl kaptığı ise belirlenemedi. Dolayısıyla bölgede virüsün esasında çok daha önceden yayılmaya başladığı, müdahalede geç kalındığı tahmin ediliyor.
*Virüsün hastaneden yayılması da bir başka etken. Uzmanlar, hastanelerin gerekli önlemler alınmazsa virüslerin yayılmasında bir "amplifikatör" görevi görebileceğini söylüyor.

FUTBOL MAÇI VİRÜSÜN YAYILMASINI HIZLANDIRDI

*Ocak ayı sonunda Roma'da Çinli bir turist çiftte koronavirüs bulunması üzerine İtalyan hükümeti 30 Ocak'ta Çin'le doğrudan uçuşları durdurmuş ve 31 Ocak'ta acil durum ilan etmişti. Ancak İtalya'nın bölgesel idari yapısı ve sağlık sisteminin bölge yönetimlerinin yetki alanında olması nedeniyle merkezi koordinasyonda güçlükler yaşandığı belirtiliyor.
*Lombardia'nın kalabalık ve aktif bir bölge olması da virüsün henüz tespit edilemeden önce yayılmasını hızlandırdı. 19 Şubat'ta Milano'da oynanan Atalanta-Valencia maçı, karnaval kutlamaları virüsün hızla yayılması için elverişli ortam oluşturdu.

NİCOLA ZİNGARETTİ: BİR KAHVE İÇELİM

Corona virüsü krizinin ilk aşamalarında ekonominin darbe alması endişesiyle yapılan etkinlikler de şimdi eleştiriliyor. Bunlardan biri de, iktidar ortağı Demokratik Parti'nin lideri Nicola Zingaretti'nin de katıldığı "panik karşıtı" bir sosyal etkinlikti. 27 Şubat'ta Milano'da yapılan bu etkinlikte Zingaretti "Alışkanlıklarımızı kaybetmeyelim, Milano'yu ve İtalya'yı durduramayız. Ekonomimiz korkudan daha güçlü: Dışarı çıkıp bir aperitif, bir kahve içelim ya da bir pizza yiyelim" mesajı vermişti. Zingaretti 7 Mart'ta ise corona virüsü kaptığını açıkladı.

Bölgenin sanayileşmiş ve kalabalık olmasının da etkisiyle hava kirliliğinin yüksek olduğunu ve hava kirliliğinin de vakaların ağırlaşmasına yol açabileceğini savunanlar da var. İtalya Çevre Tıbbı Derneği de hava kirliliğinin virüsün yayılmasını hızlandırabileceğini belirtti.

[old_news_related_template title="Angela Merkel'in corona virüsü testi sonucu belli oldu" desc="Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in corona virüsü testinin negatif çıkıtığını duyurdu. Merkel'in daha fazla teste tabi tutulacağı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/23/iecrop/merkel-reuters-2_16_9_1584558189_16_9_1584980028.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/angela-merkelin-corona-virusu-testi-sonucu-belli-oldu-5697904/"]

[old_news_related_template title="Son dakika... İtalya'da tablo ağırlaştı! 651 kişi daha öldü" desc="İtalya'da, corona virüsünden son 24 saatte 651 kişi hayatını kaybetti. Ülkede toplam ölü sayısı 5 bin 476'ye yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/22/iecrop/coronavirusu-reuters_16_9_1584024434_16_9_1584900129.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-italyada-tablo-agirlasti-651-kisi-daha-oldu-5695549/"]

Johns Hopkins University
ABD'de bulunan John Hopkins University'nin verilerine göre; Türkiye'deki corona virüsü bağlantılı (Covid-19) vaka ve ölüm sayısını anlık olarak görebilirsiniz. Canlı grafiğin sağ ve sol altındaki okları kullanarak dünya genelindeki veri ve istatistiklere ulaşabilirsiniz.