Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Bilim Kurulu toplantısı, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, hastalığın ülkemizdeki mevcut durumu ve kontrolüne yönelik alınan tedbirler değerlendirildi. Hem hayvan hareketliliğinin hem de insan ile hayvan temasının arttığı Kurban Bayramı öncesinde alınacak tedbirler ve stratejiler belirlendi.

Dünya genelinde 30’dan fazla ülkede görülen KKKA, ülkemizde İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşıyor. Diğer ülkelerde hastalığa yakalananların ortalama dörtte biri hayatını kaybediyor. Bazı ülkelerde bu oran yüzde 80’lere kadar çıkıyor. Türkiye’de ise uygulanan tedbirler, sürveyans sistemi ve etkin tedavi yaklaşımıyla ölüm oranı yüzde 4’lerde seyrediyor.

15 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu yıl 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde KKKA vaka sayısı geçen yıla göre artış göstererek 480’e ulaştı, 15 kişi ise hayatını kaybetti. KKKA Bilim Kurulunda, bu veriler ışığında alınacak tedbirler ve yürütülecek çalışmalar masaya yatırıldı.

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER NELER?

Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığı kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı. Hastalık, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgular. Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıyor.

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Yıldız'dan kene uyarısı: En riskli kısım..." desc="Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, 'Kene ağaçlıklarda ve sazlıkların üzerinden atlıyor. Saç içinde görülebiliyor, bu en riskli olan kısım. Yeşil alan ziyareti dönüşü bir kişinin tamamen vücudu gözleri ile keneye karşı taraması gerekir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/07/iecrop/kene-shutter_16_9_1591522470.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/prof-dr-yildizdan-kene-uyarisi-en-riskli-kisim-5860532/"]

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİNDEN KORUNMAK İÇİN

•​ Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
•​ Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven vb.) çıkarmalıdır.
•​ Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
•​ Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

KKKA hastalığına yönelik hazırlanan afiş, broşür, TV spot filmi, çocuklara yönelik animasyon filmi gibi eğitim materyaline Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü web sayfasından, https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/zoonotikvektorel-kkka adresinden ulaşılabilir.

[old_news_related_template title="Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi korunmak için neler yapılabilir?" desc="Kırım Kongo kanamalı ateşinde Hyalomma keneleri, insan enfeksiyonunun başlıca kaynağıdır. Türkiye’de hastalığın bulaştırıcısı olan asıl kene türü Hyalomma marginatum'dur. Hastalık Türkiye’de ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştu. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tedavisi var mı?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/08/iecrop/kirim-kongo-kanamali-shutter_16_9_1591608138.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/kirim-kongo-kanamali-atesi-belirtileri-neler-kirim-kongo-kanamali-atesi-korunmak-icin-neler-yapilabilir-5862135/"]

[old_news_related_template title="KKKA alarmı... Erken başladı, artış yaşandı ve yayılıyor" desc="Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının bu yıl erken görülmeye başlaması ve vaka sayılarının artması endişe yarattı. Uzmanlar kene popülasyonunun yayıldığını da belirterek uyarılarda bulundu. KKKA sebebiyle son 24 saatte üç kişi yaşamını yitirdi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/04/iecrop/kenedha_16_9_1591259225.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kkka-alarmi-erken-basladi-artis-yasandi-ve-yayiliyor-5854527/"]