Corona virüsü salgının ardından endişe yaşayan vatandaşlar kan bağışında bulunmayınca Kızılay'ın kan stoku yüzde 50'ye kadar düştü. Türk Kızılay Adana İl Başkanı Ramazan Saygılı, "Corona virüsü kan bağışı yapmaya mani değil. Şu an kritik seviyede olan kan stokumuzu artırmamız gerekiyor" dedi.

STOKLAR TEHLİKELİ SINIRDA

Kısa sürede tüm dünyaya yayılan yeni tip corona virüsü (Covid-19) salgını, hayatın her alanında olumsuz etkisini sürdürüyor. Salgın nedeniyle kan bağışı yapanların sayısı azalınca, Kızılay'ın kan stokları da hızla erimeye başladı. Türk Kızılay Adana İl Başkanı Ramazan Saygılı, corona virüsü nedeniyle kan bağışının düştüğünü belirterek, kan stoklarının tehlikeli sınıra gerilediğini söyledi.



Bağışçıların corona virüsü bulaşacağı korkusundan dolayı kan bağışında bulunmadığını, ancak bu korkunun yersiz olduğunu ifade eden Saygılı, "Hastanelerde şifa bekleyen vatandaşlarımızın ameliyatlarının aksamaması için her bireyin bağış yapması gerekiyor. Şu an kritik seviyede olan stoğumuzu artırmamız gerekiyor. Corona virüsü kan bağışı yapmaya mani değil. Her bir kardeşimizi Kızılay'a kan bağışı yapmaya davet ediyorum" dedi.



'KAN BAĞIŞINDA BÜYÜK AZALMA VAR'

Çocuk Hemotoloji Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen ise kemoterapi tedavisinin, kan ve kan ürünleri olmadan yapılamayacağını belirterek, "Corona virüsü nedeniyle Kızılay'a bağış sayılarında çok büyük bir azalma var. Kızılay'ın kan stokları yüzde 50 azalmış durumda. Sadece kemoterapi alan hastalarımız değil, trafik kazası geçirenler, by-pass ameliyatına girecek olan hastalar da büyük sıkıntı yaşayabilirler. Zaten Kızılay gerekli şartları sağlıyor. Vatandaşları Kızılay'a kan bağışı yapmaya davet ediyorum" diye konuştu. DHA

[old_news_related_template title="Corona’dan sonra 'Kan' korkusu başladı: Kızılay'daki kan stoku 98 bin üniteden 50 bine geriledi" desc="Ülkemizde corona virüsü salgını sebebiyle tedbirler her geçen gün artarken; Kızılay’a verilen kan bağışlarında önemli oranda düşüş yaşandı. Günlük bağışlar yaklaşık yüzde 86 oranında azaldı. İlk vakanın görüldüğü 11 Mart'ta 98 bin ünite kan stoku olan Kızılay'ın şu an 50 bin üniteye gerilediği öğrenildi. Özellikle negatif kan gruplarında trombosit bulmak zorlaştı. Yetkililere göre, durum böyle devam ederse, önümüzdeki dönemde corona virüsü salgını kaynaklı yoğun bakım sorunlarına, kan ve kan ürünü eksikliği kaynaklı durumlar da eklenebilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/07/iecrop/kan-bagisi-dustu-shutter_16_9_1586250399.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/coronadan-sonra-kan-korkusu-basladi-kizilaydaki-kan-stoku-98-bin-uniteden-50-bine-geriledi-5731100/"]