Corona virüsü yayılmaya devam ederken vatandaşlar virüsten nasıl korunacağını araştırıyor. Toza karşı kullanılan sıradan maskelerin virüsten koruma oranı %30'larda kalırken uzmanlar N95 tarzı maskeleri öneriyor. Peki N95 maske nedir?

N95 MASKE VİRÜSTEN KORUYOR MU?

SÖZCÜ‘ye konuşan Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, vatandaşların genelde toz maskesi taktıklarını ve bunun hijyenik olmadığını belirterek şu uyarılarda bulundu:

* Normal fiyatlardan satılan burnu açıkta bırakan maskeler sizi virüslerden yüzde 30 oranında koruyabilir, cerrahi maskelerde dahi bu korunma rakamı yüzde 70'e kadar yükseliyor.

* Yüzde yüz koruma yöntemi diye bir şey yoktur.

* Sağlık çalışanlarının solunum izolasyonunda kullandıkları N95 maddeli maskeler var onları kullanıyoruz. Biz şu anda korona için sadece cerrahi maske öneriyoruz.

* Diğer izolasyon yöntemimiz ise temas. Diyelim ki kişi eline öksürdü ve siz de onunla tokalaştınız o zaman virüs mukozalardan size ulaşabilir. El hijyeni de bu noktada çok önemli.

[old_news_related_template title="Koruyucu maske tükendi fiyatlarda 400 kat artış var" desc="Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan corona virüsü nedeniyle tüm dünyada maske satışları arttı. Öyle ki Çin'e maske dayanmıyor. Türkiye'de ise maske yok denecek kadar az. Çünkü büyük bir kısmı yurt dışına ihraç ediliyor.SÖZCÜ'ye konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, “Çin'de baş gösteren corona virüsü sonrasında ülkede maske üretimi yapan birkaç fabrika kapandı. Genelde bu maskelerin çoğu Çin'den geliyordu. Şu an da Çin yurt dışından maske talebinde bulunuyor. Basit ameliyathane maskesi dahi zor bulunuyor. Kutusu 50 TL'den 300 TL'ye çıktı' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/12/iecrop/maske-fiyatlari-artti-sozcu-1_16_9_1581510180.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/koruyucu-maske-tukendi-fiyatlarda-400-kat-artis-var-5621012/"]