Çin'de geliştirilen corona virüsü aşısının Türkiye'de ilk gönüllü uygulamasının yapıldığı Hacettepe Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, basın toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Ünal, Faz 3 uygulamasının yapılacağı ülkelerde alt yapının uygun olması gerektiğine dikkat çekerek, çalışmaların o ülkelerin kabul ettiği universal kurallar çerçevesinde ve gönüllü bazında yapılarak ve her türlü tedbir alınarak yapıldığını belirtti.

Prof. Dr. Ünal, aşının Türkiye'de uygulanması ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Çalışmaya destek olacak 25 merkez belirlendi. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra da Hacettepe ilk oldu ve kademe kademe 25 merkezde yayınlanacak. Ülke çapında Faz 3 çalışması gerçekleşecek. Bunu bitirince başka bir aşı gelecek. Biz de böylece insanlığa hizmet edeceğiz. Dünyayı kasıp kavuran bu hastalığa karşı düzgün bir aşı geliştirme çabasına destek olacağız hep beraber".

Prof. Dr. Ünal, Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü'nde geliştirilen yerli aşı da olduğunu ifade ederek, "Hayvan çalışmaları aşaması başlamak üzere. İnşallah oradan da iyi sonuç alırız. Faz 1 ve Faz 2'yi kendi ülkemizde yaparız. Diğer ülkelerle de Faz 3'ü hızla geliştirme basamağına girebiliriz" diye konuştu.

Prof. Dr. Akova FOTO: DHA


'13 BİN GÖNÜLLÜYE UYGULAYACAĞIZ'

Hacettepe Üniversitesi Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova da Faz 3'ün başarılı olması halinde ruhsat verilip toplumda yaygın olarak kullanımına başlanacağını kaydetti.

Kullanılan aşının inaktive bir virüs aşısı olduğunu yani öldürülmüş virüs olduğunu belirten Prof. Dr. Akova, dünyada Faz 3 çalışmasında denenen 9 aşı olduğunu da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Akova sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de 13 bin kişiyi hedefliyoruz bu çalışmaya almayı. Bu 13 bin kişinin ilk aşamada 1200 kişisi sağlık personeli olacak. 1200 kişilik grubu da ikiye böleceğiz. Bu da tamamıyla 'kör' ya da 'maskelenmiş' olarak yapılacak. Yani ne aşıyı uygulayan bizler ne de aşının uygulandığı gönüllüler bunu bölmeyecekler. Yani bu grubun yarısına aşı diğer yarısına da boş aşı vereceğiz. Gerçek anlamda bir molekülün etkili olup olmadığını göstermenin yolu bu."

Aşı yapılan kişilerin hastalığa karşı koruma göstermesi durumunda bu aşının etkin olduğunu gösterilmiş olacağını belirten Akova, diğer gönüllülere yaparken 2 kişiye aşı bir kişiye boş aşı uygulanacağını belirtti.

'YAN ETKİ ORTAYA ÇIKIP ÇIKMADIĞINA BAKACAĞIZ'

Bu arada aşı olan gönüllüleri izlemeye devam edeceklerini vurgulayan Akova bu kişilerin 7 ay süreyle kontrol edileceğini belirtti ve şu ayrıntıları verdi:

"*Aşı veya boş aşı yapılan gönüllülerde belli sayıda hastalık ortaya çıkacak olursa ki biz bunu 20 ila 40 arasında düşünüyoruz. O zaman bizim ayrı bir denetleme kurulumuz var, onlar bu hastalık ortaya çıkan grupta kime gerçek aşı kime boş aşı yapılmış ona bakacaklar.

*Eğer aşı yapılan grupta hastalık daha azsa ya da görülmemişse aşının etkili olduğunu bir ara karar olarak oluşturacağız ve o zaman geri döneceğiz ve onlara da tekrar aşıyı yapacağız.

*Aşı yapıldıktan sonra bu kişiler 210 gün boyunca kontrol edilecek. Hepsinin kanlarında antikor dediğimiz etkili anti madde var mı onlara bakacağız. İkinci bir immün sistem aktivitesinin ortaya çıkıp çıkmadığına bakacağız. En önemlisi de yan etki ortaya çıkıp çıkmıyor mu ona bakacağız."

'GÜNLÜK BULGULARI KARTA İŞLEYECEKLER'

Akova, gönüllülerin hepsinde birer kart olacağını ifade ederek, herhangi bir durum görüldüğünde haber vereceklerini söyledi. "Eski çalışmalara baktığımız zaman o çalışmalarda elde edilen sonuçların bize umut verdiğini görüyoruz. Umarım ki o umudumuz bu çalışmanın sonucunda da doğrulanır ve etkili bir aşı elimizde olur" ifadelerini kullandı." şeklinde konuşan Akova kimlere aşı yapılacağını da sıraladı:

"18-60 yaş arası olmanız lazım. Daha önceden hastalığı geçirmiş olmamanız lazım. Biz bunları aşı yapmadan önce test ediyoruz ve tekrarlıyoruz. Hamilelik olmaması lazım. Bu kriterlere uyan gönüllüleri alıyoruz. 60 yaş üzeri gönüllüleri almıyoruz. Gönüllüler aşı merkezlerine başvuracaklar. 25 aşı merkezi var, hepsi de web sitelerinden bu duyuruları yapacaktır".

"CİDDİ BİR YAN ETKİSİ YOK"

Prof. Dr. Akova, aşının ciddi bir yan etkisi olmadığını ifade ederek, "Aşı Brezilya'da 9 bin kişiye yapılmış. Bu kişiler içinde ciddi sayılacak bir yan etki yok. İkinci dozdan sonra 28 ve 42'inci günde bizim ara değerlendirmelerimiz var. Hastalık var mı yok mu ona bakacağız. Antikor üretiyor mu üretmiyor mu ona bakacağız. Gönüllülerde hastalık ortaya çıkacak mı ona bakacağız." diye konuştu.

'KOD KIRMAYA GELİNDİĞİNDE İLERLEMEYE GEREK YOK'

Prof. Dr. Serhat Ünal FOTO: DHA


Prof. Dr. Serhat Ünal, 13 bin kişiye aşı yapılmasının bir kural olmadığını bildirerek şunları söyledi:

"Diyelim ki hasta olanları takip ediyoruz ve en ufak şikayetlerinde gelecekler onlara tanı koyacağız. Eğer belirlediğimiz 20 ila 40 arasındaki sayıda kod kırmaya gelmişsek o zaman ilerlemeye gerek olmayabilir. Kod kırıldığında gelip boş aşı verdiklerimizi aşılayıp 'güvenli bulundu' diye raporu teslim edeceğiz.

Neden 13 bin peki? Haziran'da hesapladık 13 bini. O ülkedeki hastalık yayılma hızı ve aşının muhtemel koruyuculuk kapasitesine göre özel olarak hesaplanıyor bu rakamlar. Ben bu hastalığı atlatalı 6'ncı aydayım. Hala antikorum var. İmmün sistemim iyi adapte olmuş. Hücresel immünitem de gelişmiş".

'ZATÜRRE AŞISI COVİDE KARŞI KORUMAZ'

Prof. Dr Serhat Ünal, aile sağlığı merkezlerinde zatürre aşısı kuyruklarına dikkat çekerek, "Millet birbirini bıçaklıyor aşı olabilmek için. Zatürre aşısı covide karşı korumaz. Farklı bir mikrop o. Ama ikisi aynı anda oluyorsa 'ağırlığı artabilir' diye yaptıralım peki. Ama bu hastalığın ağır geçeceği kişilere yaptıralım." dedi.

'65 YAŞ ÜSTÜ OLAN HERKES GRİP AŞISI YAPTIRMALI'

Prof. Dr. Murat Akova ise influenza aşısını 65 yaş üstü olan herkesin yaptırması gerektiğini bildirerek sözlerini şöyle bitirdi:

"İnfluenzaya karşı bir aşı var ve ilacı var. İnfluezna aşısı ve grip aşısı risk grubu açısından çok önemli. 65 yaş üstü herkesin yaptırması lazım. Onun dışında yaş grubuna bakılmaksızın kronik hastalıkları olanların olması lazım. Sağlık personellerinin de. 6 ayın üzerinde olan herkese yapılabilir influenza aşısı". (DHA)