TTB Merkez Konseyi, COVID-19 hastalığında risk grubunda yer aldıkları için 65 yaş ve üzerindeki yurttaşlarımıza pandemi sırasında getirilen bazı kısıtlamaların kaldırılmasını istedi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2019 yılı verilerine göre, ülkemizde 7 milyon 550 bin 727 kişinin 65 yaşın üstünde olduğunu ve toplam nüfusun yüzde 9’unu oluşturduğuna dikkat çeken TTB, bu yaş grubuna uygulanan 71 günlük sokağa çıkma yasağı ve ardından getirilen kısıtlamaları hatırlatarak, "65 yaş ve üzerine getirilen kısıtlamalar ölçüsüz, grup içerisinde de eşitsiz ve tutarsız olmuştur. Uygulamanın sonuçlarını gösteren epidemiyolojik bir rapor yayınlanmamıştır” görüşünü paylaştı.

"ÖNCELİK BEDENSEL VE RUHSAL SAĞLIKLARI DEĞİL"

Daha önce de TTB’nin Sağlık Bakanlığını bu kısıtlamanın olgu ve ölüm sayılarındaki yansımalarını açıklamaya davet ettiğine dikkat çekilen açıklamada, bakanlığın getirilen kısıtlama ve düzenlemelerin sonuçlarını gösteren bir rapor yayınlamadığını dile getirdi. Bu yaş grubuna kısıtlamaların esnetilmesinde 65 yaş üzeri yurttaşların beden ve ruh sağlıkları yerine önceliğin turizm ve ekonomik gerekçeler olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

"KAS, İSKELET, DOLAŞIM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI ARTTI"

TTB Merkez Konseyi, 65 yaş üzeri yurttaşlara getirilen ve uzun süren kısıtlamaların ruhsal ve sosyal olumsuz etkilenmelerine yol açtığına dikkat çekerek “Bu dönemdeki gözlemlerimiz başta kas iskelet sistemi ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları olmak üzere, 65 yaş ve üzeri yaştaki hastalarımızın yakınmalarında artış yaşandığını göstermektedir. Her gün yalnızca 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilme izni verilmesi tıbben doğru değildir, bilimsel bir temeli yoktur: 20.01-09.59 arası sokağa çıkmanın olumsuz etkileri kanıta dayalı olarak açıklanmalıdır” görüşlerine yer verdi.

"BÜTÜN KISITLAMALAR İVEDİLİKLE KALDIRILMALI"

Güneşin sabahları 06.00’a doğru doğduğu, akşam 20.00'dan sonra battığı hatırlatılan TTB açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

* 65 yaş üstü bireylere güneşin ve sıcağın etkisinin yoğun olmadığı saatlerde yürüyüş yapmaları önerilmektedir. Kaldı ki 20.01-09.59 saatleri arasında 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın sokağa çıkmasının nasıl bir olumsuz etki yaratabileceği konusunda da Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından yapılmış herhangi bir açıklama yoktur.

* Yaşamları her bir insanımız gibi çok değerli olan 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın sağlıklarının daha fazla olumsuz etkilenmesini önlemek için, bu gruba yönelik bütün kısıtlamalar ivedi olarak kaldırılmalıdır.

[old_news_related_template title="Corona virüsü salgınında rekor üstüne rekor: On binlerce insan kayıtlara geçti" desc="Corona virüsü salgınında vaka sayısı 15.1 milyonu geçerken dünyanın farklı bölgelerinden de vaka ve ölüm sayısındaki artış rekor seviyelere çıktı... Hindistan, Avustralya ve Arjantin başta olmak üzere birçok ülkede tarihi rekorlar kırılırken salgının merkez üssü olan ABD'de de en çok vakanın görüldüğü bölge değişti. Türkiye'de de dün açıklanan verilere göre son 24 saat içerisinde vaka sayısı 928 arttı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/22/iecrop/corona-reuterss_16_9_1595417298.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-corona-virusu-salgininda-rekor-ustune-rekor-on-binlerce-insan-kayitlara-gecti-5945670/"]

[old_news_related_template title="Bilim Kurulu üyesi Çelik: Kurbanın kendisinden corona virüsü bulaşmaz" desc="Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, Kuban Bayramı'na özel açıklamalar yaptı. Kurbanın kendisinden corona virüsü bulaşmayacağını belirten Prof. Dr. Çelik, acemi kasaplara karşı uyardı. Prof. Dr. Çelik, 20-40 yaş arası vakalarda artış olduğunu ve böyle giderse Eylül-Ekim aylarında ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini vurguladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/22/iecrop/foto-corona_16_9_1595405483.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/bilim-kurulu-uyesi-celik-kurbanin-kendisinden-corona-virusu-bulasmaz-5945097/"]