Türk Tabipleri Birliği’nin Sağlık Çalışanlarının COVID-19 Virüsüne Maruz Kalımına İlişkin Risk Değerlendirmesi anketinin ön raporu açıklandı. 74 ilden bin 820 sağlık çalışanının katıldığı anket sonucunda önemli bulgular ortaya kondu. TTB'nin ortaya koyduğu rapora göre sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım konusunda hâlâ ciddi eksiklikler eksiklikler yaşıyor.

İşte rapordan çarpıcı sonuçlar:

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KONUSUNDA CİDDİ EKSİKLİKLER VAR

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) COVID-19 Pandemisi ile mücadelede kritik önemde olan sağlık çalışanlarının COVID-19 virüsüne maruz kalımını ölçmek amacıyla hazırladığı risk değerlendirmesi anketinin ön raporu açıklandı. Yanıt veren sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla COVID-19 hastası olduğu bulgusunu ortaya koyan anket, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım konusunda hâlâ ciddi eksiklikler yaşadığını gösteriyor.



74 İLDEN, BİN 820 SAĞLIK ÇALIŞANI KATILDI

20 Mart 2020 tarihinde web tabanlı ve öz bildirime dayalı olarak başlatılan anketin ilk iki günlük sonuçları sorunun önemi ve aciliyeti dolayısıyla kamuoyu ile paylaşıldı. İlk iki günde 74 ilden, 1820 sağlık çalışanının yanıtladığı anket, sağlık çalışanlarının karşı karşıya oldukları riskler açısından önemli bulgular ortaya koyuyor.

YÜZDE 44'Ü KORUNMA EĞİTİMİ ALMAMIŞ

Ankete yanıt veren sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla COVID-19 hastası bulunduğunu, yüzde 6’sı bir sağlık kurumunda teyitli COVID-19 hastasıyla yüz yüze (1 metre mesafede) teması olduğunu belirtiyor. Yanıt verenlerin yüzde 48’i çalıştığı kurumda COVID-19 için ayrı bir triaj mekânı sağlanmadığını, yüzde 44’ü COVID 19 salgınında nasıl korunacağına dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmediğini, yüzde 53’ü COVID 19 salgınında iş organizasyonuyla ilgili yapılacak değişiklikler konusunda bilgi verilmediğini, yüzde 50’si COVID 19 ile ilgili birimine özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber vb. eğitim materyali verilmediğini ifade ediyor. Yanıt veren sağlık çalışanlarının yüzde 31’inin en az bir kronik hastalığı bulunuyor, yüzde 4’ü 65 yaş üzerinde, yüzde 1’i gebe.

YÜZDE 78'İ N95 MASKEYE ERİŞİMDE SIKINTI YAŞIYOR

Anket, sağlık çalışanlarının COVID 19 şüpheli ya da kesin tanılı bir hastaya hizmet verirken kişisel koruyucu donanıma erişim konusunda halen ciddi sorunlar yaşadıklarını da ortaya koyuyor. Ankete yanıt verenlerin yüzde 78’i N95 maske, yüzde 74’ü siperlik ya da koruyucu gözlük, yüzde 71’i tek kullanımlık önlük/tulum yüzde 60’ı tıbbi maske, yüzde 52’si önlük forma ve yüzde 38’i de eldivene erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor.



"HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Anketin sonuç bölümünde, risk değerlendirmesi çalışmasının ilk verilerinin sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım ve çalışma koşulları konusunda ciddi yetersizlik ve sorunlara işaret ettiği tespiti yapılarak, bu koşulların meslek hastalığı ve iş kazası yönünden yüksek risk oluşturduğu, sağlık çalışanlarında kaygı ve korkuya neden olduğu vurgulandı.

Sağlık çalışanlarının salgın etkeni virüs ile enfekte olmasının sağlık hizmetlerinin salgına yanıt kapasitesini olumsuz etkileyeceği ve sorunun büyümesine yol açacağı tespitinin yapıldığı raporda, sağlık çalışanlarının virüsten korunması ve virüs bulaşı ile ilgili bir izleme ve değerlendirme programı oluşturulmasının hayati önemde olduğu bir kez daha hatırlatıldı ve “Türk Tabipleri Birliği olarak pandemi ile mücadelede yaşamsal öneme sahip hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özveriyle çalıştıklarını vurguluyor, sağlık kurumlarında çalışma koşullarının iyileştirilmesinin ve Kişisel Koruyucu Donanımların eksiksiz sağlanmasının gerektiğini verilerin ışığında bir kez daha belirtiyoruz” denildi.

[old_news_related_template title="Hastanelerde yoğun bakım üniteleri ne durumda, yeterli yatak var mı?" desc="Türkiye'de corona virüsü vaka sayısının 98'e çıktığını açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk ölümün gerçekleştiği haberini verdi. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı tüm hastanelere yoğun bakım ünitelerinin sürece uygun hale getirilmesini de içeren bir genelge gönderdi. Acil olmayan ve isteğe bağlı olan cerrahi işlemlerin ertelenmesini ve yoğun bakım ünitelerinin olabildiğince boşaltılmasını önerildiği genelgede tüm sağlık kuruluşlarının bu koşullara uymasını istedi. Türkiye'deki yoğun bakım üniteleri ile ilgili sozcu.com.tr'ye bilgiler veren Prof. Dr. İsmail Cinel de güncel durumu ve alınması gereken önlemleri anlattı. Peki hastanelerde yoğun bakım üniteleri ne durumda, olası bir vaka artışında yatak sayısı yeterli mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/17/iecrop/yogun-bakim-unitesi-shutter_16_9_1584460535.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/hastanelerde-yogun-bakim-uniteleri-ne-durumda-yeterli-yatak-var-mi-5684389/"]