Bir süredir laboratuvarda yaptığı çalışmalarla ilgili gelişmeleri sosyal medya hesabından aktaran Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın dün akşamki paylaşımı dikkat çekti. Ovalı, COVID-19 hastaları için Dornaz alfa ilacının klinik testlere alınmasını önerdi.



Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, ilacın 20 yıldır kistik fibrozis hastalığında kullanıldığının altını çizerek, Dornaz alfa ilacının etkileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Dağlı, ilacın COVID-19 tedavisinde etkili olup olmayacağı konusunda önemli bir açıklama yaptı:

Prof. Dr. Elif Dağlı


DORNAZ ALFA 20 YILDIR KULLANILIYOR

Dornaz alfa kistik fibrozis hastalığında yirmi yıldır nefes yollarında biriken yapışkan balgamın temizlenmesi için kullanılan bir ilaçtır. Yeni Zelanda’da COVİD-19 enfeksiyonunda deneysel olarak kullanılmıştır. ABD’li bir grup bilim adamı COVİD-19 nedeniyle kaybedilmiş kimselerin otopsi bulgularını kistik fibrozis gibi hastalıklar ile karşılaştıran bir görüş makalesi yeni yayınlanmıştır.

Yine bir grup bilim adamı Dornaz alfanın COVİD-19 enfeksiyonunda etkili olup olamayacağını incelemek üzere hazırladığı araştırma protokolü de yayınlanmıştır. Özetle, Dornaz alfanın COVİD-19 enfeksiyonunda kullanılması uzun zamandır dünya bilim kamuoyunda tartışılan bir konudur. Ancak etkin olduğunu gösteren bilimsel çalışma bulunmamaktadır.

DORNAZ ALFA NEDİR? NASIL ETKİ EDER?

Dornaz alfa hücre içinde bulunan genetik materyali parçalayan bir enzimdir, başka bir ismiz DNAazdır. Mikrop ile savaşan beyaz küreler parçalandığında içlerinden DNA açığa çıkar. DNA yapışkan ve yoğun kıvamdadır ve soluk borularını tıkayabilir. DNAaz nebulizatör ile akciğere püskürtüldüğünde DNA’yı sulandırarak balgam yapışkanlığını azaltır. Nefes yolunu açar.

Bugüne kadar soluk borularında DNA yüksekliği sadece kistik fibrozis denilen bir genetik hastalıkta saptanmıştır. Bronşit veya bronşiektazide etkisi bu nedenle yetersizdir.

COVID-19 TEDAVİSİNDE DORNAZ ALFA İŞE YARAR MI?

COVİD-19 ile kaybedilmiş kimselerin otopsi çalışmaları akciğer dokusu içinde yüksek oranda nötrofil tipinde beyaz kürelerin yerleştiğini göstermiştir. Ancak soluk borularında DNA içeriğinin yüksek olup olmadığı bilinmemektedir. Nefes yoluna verilen ilacın doku içerisine nüfuz edip etmeyeceği de bilinmemektedir.

Özetle, Dornaz alfa eski bir ilaçtır. Kistik fibrozis tedavisinde kullanılır, hava yollarını temizler. Bazı ülkelerde deneysel olarak COVİD-19 enfeksiyonunda hava yolu temizliği için kullanılmıştır. COVİD-19 tedavisinde mucize bir ilaç değildir. Henüz kanıtlanmış etkisi yoktur. Maliyeti çok yüksektir.

KİSTİK FİBROZİS HASTALARI İÇİN HAYATİ BİR İLAÇ

Kistik fibrozis hastaları için hayati öneme haizdir. Yanlış anlamalar neticesinde asıl yarar görecek kistik fibrozis hastaları ilaçlarına ulaşamamaktadırlar.