Engelli vergi indirimi ile emeklilik işlemleri hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

VERGİ İNDİRİMİ NEDİR?

Bilindiği gibi ücret karşılığı çalışanlar (4A SSK kapsamında çalışanlar, 4C emekli sandığı kapsamında çalışanlar v.s.) gelir vergisine tabidir ve her ay maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılır. En az %40 engel raporu olan çalışanlar ise gelir vergisinde indirimden yararlanır. Bu da kanunda özürlü vergi indirimi diğer ismi ile sakatlık vergi indirimi olarak tanımlanır. Tam teşekküllü bir hastaneden en az %40 ve üzeri raporu olan engelli gelir vergisi indiriminden yararlanır.

– % 80 ve üzeri engel raporu olanlar birinci derece,
– % 60 – % 79 arasında kaybedenler ikinci derece,
– % 40 – % 59 arasında kaybedenler ise üçüncü derece engelli sayılırlar.



ENGELLİ EMEKLİLİK İŞLEMLERİ NELER?

Engelli emekliliği için kişinin engel durumu çalışmaya başlamadan önce olmalıdır. İş başladıktan iş nedeniyle engellilik malulen emeklilik durumudur. Engelli emekliliği sosyal devlet ilkesi gereği engelli kişiye tanınmış erken emeklilik hakkıdır. Engelliler emekli olduğunda yaşlılık maaşı alır. Engellilerin emeklilik şartları, işçi, memur ve Bağ-Kur olarak ayrı ayrı değerlendirilir.

Emeklilikte ilk sigorta tarihi önemli. İşe ne kadar geç başlandıysa prim ödeme ve yıl şartı artmakta. Engelli hakkıyla emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sevk edeceği hastane sağlık kurulundan en az yüzde 40 oranında iş gücü kaybı olduğuna dair rapor ve maliyeden vergi indirim hakkı alınmalı. 6 Ağustos 2003 – 30 Eylül 2008 arasında sigortalı olan engelliler kademeli emeklilik hakkına sahip.

Özürlülerin emeklilik işlemleri diğer çalışanlarda olduğu gibi ilgili SGK tarafından yapılmaktadır. Özürlüler erken emeklilik ya da malülen emeklilik işlemlerini SGK'a müracaat ederek başlatabilirler. Engelli emekliliği için müracaat ettiğinizde SSK mensubu iseniz, SSK mensubu, Bağ-Kur mensubu iseniz Bağ-Kur mensubu olduğunuzu ve “kademeli engelli erken emekliliğinden yararlanmak için müracaat” ettiğinizi özellikle belirtiniz.

[old_news_related_template title="Engelli vergi indirimi sonuçları nasıl sorgulanır?" desc="Türkiye’de engelli vatandaşlar için uygulanan bazı pozitif ayrımlar mevcuttur. Bunlardan biri de vergi indirimi. Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak adına uygulanan vergi indirimi ile ilgili merek edilen en önemli konu ise sonuçların nasıl sorgulanacağıdır. Peki, engelli vergi indirimi sonuçları nasıl sorgulanır? İşte konuya ilişkin detayların yer aldığı haberimiz…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/12/iecrop/engelli-vergi-indirimi_16_9_1591954284.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/engelli-vergi-indirimi-sonuclari-nasil-sorgulanir-2szcu-2-5870509/"]

[old_news_related_template title="Vergi indirimi alıp emekli olabilirsiniz!" desc="Emeklilik koşullarında kişinin özel durumlarına göre ciddi farklılıklar bulunuyor. Vatandaşlar kendi konumlarında ne zaman emekli olacaklarını merakla araştırıyor ve bazı sorulara cevap arıyor. İşte soru ve cevap üzerinden engellilerin emekliliği konusunda merak edilen detay..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/26/iecrop/shutterstock_93900091-1_16_9_1582710275.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/vergi-indirimi-alip-emekli-olabilirsiniz-5647062/"]