Herhangi bir iş yerinde çalışan ve primleri işveren tarafından ödenen çalışan ve emeklilik hakkından yararlananlar gibi, artık aynı haklardan ev hanımları da yararlanabilmektedir. İsteğe bağlı sigorta sayesinde ev hanımları özellikle evde el sanatları ile uğraşan kadınlar da belirlenen şartları yerine getirdikleri takdirde emekliliğe hak kazanabilmektedir. Şimdi ev hanımlarına emeklilik şartları ve başvuru detayları gibi pek çok merak edileni haberimizde bulabilirsiniz.

EV HANIMLARININ İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK ŞARTLARI

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için aranan şartlar şunlardır:

– İlk şart 18 yaşından büyük olmaları ve başka bir yerde çalışmamaları.

– Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, gibi el sanatlarını evde kendi imkanlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekiyor.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

İlk olarak, vergi dairesinden Gelir Vergisi mükellefi olunmadığına dair yazı alınıyor. Ardından ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ doldurularak kimlik fotokopisi ile başvuru yapılıyor. Başvurunun ardından ev hanımlarının sigorta başlangıç tarihi, isteğe bağlı sigortalılık başvuru tarihini takip eden günden itibaren başlatılıyor.

Primler belirlenirken; Vergiden muaf olarak evde el işi yapan kadınların, kendileri tarafından belirlenecek kazancın yüzde 32’si oranında prim ödenecek. Prim ödemesinin yüzde 20’si malullük, yaşlılık (emeklilik) ve ölüm sigortası, yüzde 12’si ise Genel sağlık Sigortası'ndan oluşmaktadır.

BAĞ-KUR ÜZERİNDEN EMEKLİ OLABİLECEKLER

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalılık kapsamında yatıracakları primler Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor. Yani normal esnaf Bağ-Kur için ayda 613 lira prim öderken, ev kadınları 158 lira daha az prim ödeyerek Bağ-Kur'lu olabiliyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLACAKLAR?

Emeklilik için kadın sigortalılar Bağ-Kur kapsamında 9000 gün prim ödemek zorundalar. Emeklilik için diğer şartlar için çalışmalar devam etmekte. Örneğin; ev hanımlarının emekli olabilmesi için 58 yaşını doldurmaları gerekiyor. Öte yandan emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir iş yerinde işçi olarak çalışmış olan kadınlar 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olma şansına sahip.

[old_news_related_template title="Engelli vergi indirimi ile emeklilik işlemleri neler?" desc="Çalışma gücünde %40 ve daha üzerinde kayıp olduğu herhangi bir sağlık kurumu tarafından tespit edildiğinde engelli olarak sayılıp onlara özel birçok haktan yararlanabilirsiniz. Bunlardan birisi de, bu işçilerin daha az süre çalışarak ve daha az prim ödeyerek emekli olabilmesidir. Peki, engelli vergi indirimi ile emeklilik işlemleri neler? Merak edilenler haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/13/iecrop/engelli-vergi-indirimi-1_16_9_1584081850.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/engelli-vergi-indirimi-ile-emeklilik-islemleri-neler-2szcu-5677261/"]

[old_news_related_template title="İşiniz uygunsa SGK'ya başvurup erken emekli olabilirsiniz!" desc="Emeklilikte sık sık gerçekleşen kanun değişiklikleri nedeniyle birçok kişi farklı şartlarla emekli oluyor. Emeklilik tarihini etkileyen detaylardan biri de yıpranma payı olarak görülüyor. Eğer çalıştığınız iş SGK'ya göre yıpranma hakkı olan bir meslek kategorisindeyse erken emeklilik mümkün olabiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/12/iecrop/shutterstock_586174946-2_16_9_1584001606.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/isiniz-uygunsa-sgkya-basvurup-erken-emekli-olabilirsiniz-5675395/"]

[old_news_related_template title="Emekli ek ödeme nedir, nasıl hesaplanır? Kimler ek ödeme alır?" desc="2978 sayılı Vergi İadesi Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılarak, yerine 5454 sayılı Kanunla birlikte ek ödeme dönemi başlatılmıştır. Peki emekli ek ödemesi nedir? Emekli ek ödeme nasıl hesaplanır? İşte merak edilenlerle ilgili haberimiz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/10/iecrop/e-devlet_16_9_1583824602.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/emekli-ek-odeme-nedir-kimler-ek-odeme-alir-emekli-ek-odeme-nasil-hesaplanir-2szcu-5670659/"]