Çiftçinin doğal afetlerden korunması amacıyla oluşturulan TARSİM hakkında bilgilendirme toplantısı Samsun'da gerçekleştirildi. Toplantıda 2019-2020 tarım yılı yağışları ile iklim verileri ve bunların karşılaştırılmaları hakkında bilgi verildi.

SİGORTA İLE DOĞAL AFETİN ZARARINDAN KURTULMAK MÜMKÜN

Devlet destekli tarım sigortaları uygulamaları ile ilgili bilgi veren TARSİM Karadeniz Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, “Üreticilerimizin ürünlerini sigorta yaptırarak (dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, heyelan, deprem) tabii afetlerin getireceği zararları karşılayabilir. Bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde çiftçimizin ödemesi gereken primin en az yüzde 50'si devletimiz tarafından karşılanmakta olup, yaşanan afet sonrası meydana gelen zararın yüzde 90’a kadar olan kısımları TARSİM tarafından karşılanabilmektedir. Ayrıca ilçe bazlı kuraklık sigortasında yüzde 60 oranında, meyvecilikte hassas bir konu olan don riskine karşı devlet desteği yüzde 66 oranında pirim desteği verilmektedir. Mevcut kapsama ek olarak; 2020 yılında ilk defa su ürünleri sigortasında isteğe bağlı olmak üzere hırsızlık riski, devlet destekli ürün sigortasında mısır, biberiye, ketencik ve çamfıstığı gibi. teminat kapsamına alınmıştır. TARSİM büyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişletmeye devam edecektir” dedi.

SAMSUNLU ÇİFTÇİLERE 4 MİLYON 940 BİN LİRA ÖDEME

Yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise şunları söyledi:

“Tarım riskli bir sektördür. Özellikle son yıllarda küresel iklim değişikliği tarımı olumsuz yönde etkiliyor. 2005 yılında çıkarılan tarım sigortaları kanununda her geçen yıl çiftçilerimizin lehine olacak şekilde düzenlemeler yapılmaktadır. En önemlisi de sigorta primlerinin en az yüzde 50'si devletimiz tarafından ödenmektedir. TARSİM kapsamında Samsun’da 2019 yılında mevcut poliçe sayısı 35 bin 626. Toplam prim tutarı içerisinden Samsun çiftçisinin ödediği prim tutarı 11 milyon 644 bin 508 TL. Devletin çiftçilerimiz için ödediği prim desteği ise 13 milyon 407 bin 555 TL ve doğal afetler sebebiyle zarar gören çiftçilerimize ödenen tazminat tutarı ise 4 milyon 940 bin 234 TL gerçekleşmiştir. Çiftçilerimizin herhangi bir doğal afet meydana geldiğinde mağduriyet yaşamamaları için mutlaka ürünlerini sigorta yaptırmaları gerekmektedir. Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerimiz, TARSİM kapsamında olan riskler meydana geldiğinde 2090 sayılı tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak devlet yardımlarından istifade edemeyeceklerdir.”

İHA

[old_news_related_template title="Türkiye'nin ilk sigorta araştırmasından önemli sonuçlar çıktı" desc="Türkiye’de ilk kez bir üniversite ve bir sigorta şirketi işbirliğinde ‘sigorta algısı’ araştırması gerçekleştirildi. Tüm Türkiye’yi kapsayan bu araştırmada 25-54 yaşları arasında farklı sosyo-ekonomik gruplardan kişilerle görüşüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/27/iecrop/sigorta_shutter_16_9_1580128489.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/turkiyenin-ilk-sigorta-arastirmasindan-onemli-sonuclar-cikti-5591071/"]

 

[old_news_related_template title="Fındık sigortası için uyarı geldi!" desc="Türkiye'deki fındık üreticileri için önemli uyarı TARSİM'den geldi. Fındık ürünü için poliçe tanzimlerinin 10 Mart tarihinde sona ereceği hatırlatıldı. Üreticilere, devlet tarafından sağlanan yüzde 67'ye varan destekten faydalanmaları ve Tarım Sigortaları'nı yaptırmaları konusunda da uyarı yapıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/24/iecrop/findik-shutter_16_9_1579885270.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/findik-icin-sigorta-zamani-5586637/"]