ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), küçük insansız hava araçları (drone) için uzun zamandır beklenen kurallar yayınladı. Alınan son kararın kargolarda drone'ların kullanımına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.

FAA ayrıca, güvenlik endişelerini gidermek için insansız hava araçlarının uzaktan tanımlanmasını ve akşam saatlerinde çalışan cihazlar için, çarpışma önleyici ışıklar takılmasını zorunlu kıldı. Ayrıca 2022'den itibaren 250 gram veya daha fazla ağırlığa sahip tüm drone'lar için kimlik gerekli olacak. Drone'ların insan derisine zarar verecek, açıkta dönen herhangi bir parçaya sahip olmaması da zorunlu hale getirildi.

FAA Yöneticisi Steve Dickson, "Yeni kurallar, emniyet ve güvenlik endişelerini ele alarak insansız hava araçlarının hava sahamıza daha fazla entegre edilmesinin yolunu açıyor. Paketlerin teslimi gibi drone operasyonlarını daha rutin olarak göreceğimiz güne doğru bizi yaklaştırıyor" dedi.

KARGO FİRMALARININ DRON FİLOSU YARIŞI

Amazon ve UPS gibi şirketlerin teslimatları hızlandırmak için drone filoları oluşturma yarışı başladı. United Parcel Service Inc, Ekim 2019'da bir drone havayolunu işletmek için ilk tam onayını kazandığını duyurdu.

Google'ın arama motorunun kardeş birimi olan Alphabet's Wing, tek pilotlu bir drone operasyonu için ABD hava taşıyıcı sertifikasını alan ilk şirket oldu. Ağustos ayında Amazon Inc'in drone hizmeti, tüketicinin drone filosu aracılığıyla ticari teslimatları test etmeye başlamasına izin veren federal onayı aldı.

Yeni kurallar, önümüzdeki ay yayınlandıktan 60 gün sonra yürürlüğe girecek. Drone üreticilerinin Remote ID ile drone üretmeye başlamak için 18 ayları varken, drone operatörlerinin Remote ID ile drone kullanmaya başlamak için ek bir yılı olacak.