Çin, Ay'dan numune toplaması için "Ay Tanrısı" anlamına gelen "Chang’e 5" isimli insansız uzay aracını geçtiğimiz 24 Kasım'da Ay'a fırlatmıştı.

Toplam 8,2 ton kalkış kütlesine sahip olan Chang'e 5 uzay aracını taşıyan Long March-5 Y5 roketi fırlatılarak Change'e-5 uzay aracını Dünya-Ay yörüngesine gönderdi.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, Chang’e 5’in Ay’ın 51.8 derece batı boylamı ve 43.1 derece kuzey enlemine başarılı şekilde iniş yaptığını duyurdu.

2 KİLOGRAMLIK ÖRNEKLER TOPLAYACAK

Uzay aracının Ay'dan yaklaşık 2 kilogramlık kaya ve toprak örnekleri toplaması hedefleniyor. Dünya'ya geri seyahat edecek olan uzay aracının Çin'deki İç Moğolistan'ın özerk bölgesi Siziwang Banner alanına inmesi planlanıyor.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, Change'e-5 aracı için ülkenin Ay'dan örnekler toplamaya yönelik ilk girişimi olduğunu söyledi. Çin'in uzay aracının hedeflenen görevi yerine getirmesi halinde 1959 yılında Ay'a uzay aracı gönderen ilk ülke Sovyetler Birliği ve ABD'nin ardından Ay'dan örnekler getiren üçüncü ülke olacak. (İHA)



[old_news_related_template title="Musk'ın kapsülüyle uzaya çıktı... Yörüngeden nefes kesen paylaşım" desc="SpaceX tarafından üretilen Crew Dragon kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na giden astronot Victor Glover, yörüngeden Dünya'yı görüntüledi. Glover'ın o anları kısa sürede binlerce beğeni aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/27/iecrop/yorunge-victrol-glover-twitter-1_16_9_1606463783.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/muskin-kapsuluyle-uzaya-cikti-yorungeden-nefes-kesen-paylasim-6143327/"]