ABD Büyükelçiliği’nde 4 Temmuz Bağımsızlık Günü dolayısıyla resepsiyon verildi. 2007’deki resepsiyonda Murat Mercan da vardı.


Morton Abramowitz... ABD Çalışma Bakanlığı ve Dışişleri’nde çalıştı. 1 Şubat 1985 ve 19 Mayıs 1989 tarihleri arasında Ronald Reagan başkanlığı döneminde ABD Haber Alma Araştırma Dairesi direktörlüğünü yaptı. 1989’da Türkiye’nin Ankara Büyükelçiliği görevine atandı, 1991’de ayrıldı. 1991-1997 yılları arasında Carnegie Vakfı’na (Neo-con/Yeni muhafazakar) bağlı uluslararası çatışma ve krizlerin önlenmesi için çalışan Carnegie Uluslararası Barış için Bağış Komitesi’nin başkanlığını yaptı. 1997-1998 yıllarında Uluslararası Kriz Grubu Başkanlığı’nda bulundu Dış İlişkiler Konseyi CFR’de analizleri yayımlandı... Bugün 87 yaşında...

Ocak 2002...

3 Kasım seçimlerine daha 9 ay var. 14 Ağustos 2001’de kurulan AKP’nin kurmayları Amerika’da... Tayyip Erdoğan ve kurmayları, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarıyla görüştü. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’in kontrolündeki CSIS’te toplantıya katıldı... ABD’nin Ankara eski Büyükelçisi Morton Abramowitz ve CIA eski çalışanı Graham Fuller ile sabah kahvaltısında buluştu. Hani o ‘Kemalizm bitti’ diyen ve 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğu iddia edilen Fuller! AKP’liler daha sonra da Rand Corporation adlı düşünce kuruluşunun misafiri oldu! (Şubat 2020’de yayımladığı ‘Milliyetçilik ve TSK içinde yeni darbeciler’ raporuyla meşhur kuruluş Rand)

Peki AKP heyetinde kimler vardı? Abdullah Gül, emekli Büyükelçi Yaşar Yakış, Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan!

18 yıl sonra... Murat Mercan, Washington Büyükelçisi olarak atandı!

Abramowitz’in ziyareti


Muhabirlik dönemimden yani 1997’den bu yana özellikle Refah Partisi’ni ve kadrolarını izledim. Yukarıda yazdığım ABD gezisi sonrasında da İstanbul’da o geziyle ilgili sorular soran gazetecilerdendim...

Kim bu Murat Mercan ve neden önemli?

Yakından tanıyanlarla konuştum... İddialar şöyle:

1994 Eylül ayında ABD Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarlığı’nda görevli isimler Refah Partisi’nin önemli bir belediye başkanıyla irtibata geçer... 1998 yılı başlarında ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz Türkiye’ye gelir ve yine ‘önemli’ bir belediye başkanıyla görüşmek ister, başkan talebi kabul eder. Görüşmede bir akdemisyen daha vardır... İşte o günlerde devreye giren Bilkent Üniversitesi’nde görevli Murat Mercan, ABD Büyükelçiliği’yle o belediye başkanı arasında köprü olur... Çünkü... Danışmandır!

Murat Mercan aynı dönemde, 1999’larda Abdullah Gül’ün başkanı olduğu bir strateji merkezinde de çok etkin görevdedir. Gül’ün  strateji merkezine gidenler de önemli isimlerdir. Örneğin... RTÜK eski Başkanı Zahid Akman, Fehmi Koru, Hüseyin Gülerce, daha sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı görevine getirilen ve Fetullah Gülen’in Abant Toplantıları’nı ve Ankara’da düzenlediği Türkçe Olimpiyatları’nı organize eden Nuri Gündoğan (halen FETÖ den cezaevinde) ve daha sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve ASKİ Genel Müdürü olan Kamil Kılıç (halen FETÖ’den yurtdışında firari).

Gülen’le görüştü mü?


İlginç ve çarpıcı bazı sorularla devam edelim...

- 1999 yılı Nisan ayında yapılan seçimlerden hemen sonra önemli bir belediye başkanı ile Murat Mercan yanlarında eşleri ile ABD’ye gitti mi?

- Pensilvanya eyaletinde çeşitli otellerde ve Fetullah Gülen’in ikamet ettiği Saylorsburg  kasabasında bir otelde kaldılar mı? (Gülen 1999 Mart ayında Türkiye’den kaçtı ve Pensilvanya’ya yerleşti.)

- O dönem o belediye başkanı ve Murat Mercan, yeni bir parti kurmak amacıyla Gülen ile görüştü mü?

- Tabela partisi olan Demokrat Parti’nin yöneticilerini istifa ettirerek kendi adamlarını Demokrat Parti yönetimine koyan isim kimdi?

SONUÇ: Murat Mercan, 1994’ten bu yana ABD’yle iyi ilişkiler kurmuş bir isim! AKP’nin kuruluşunda ve sonrasında da önemli isimlerle yapılan görüşmelerde var! Bugün de Washington Büyükelçisi yapıldı! Rota 2002’ye mi dönüyor?