ABD birliklerinin Afganistan'dan geri çekilme sürecinin başlamasının ardından Taliban, hakimiyet alanını genişletmeye devam ediyor. Taliban, Afganistan’ın en büyük üçüncü kenti Herat vilayetinin merkezini ele geçirerek, kontrol altına aldığı vilayet merkezi sayısını son 7 günde 11’e yükseltti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin başkent Kabil'de yer alan ABD Büyükelçiliğindeki personelin büyük bir kısmını tahliye edeceğini ve bu tahliyeye yardımcı olması için Kabil Havalimanı'na asker gönderileceğini duyurdu.

Price, "Büyükelçilikte görev yapanları en iyi nasıl güvende tutabileceğimizi belirlemek için güvenlik durumunu her gün değerlendiriyoruz. Buna göre, gelişen güvenlik durumu ışığında Kabil'deki sivil sayışımızı daha da azaltıyoruz" dedi.

Önümüzdeki haftalarda büyükelçilikte personel sayısının minimuma indirileceğini ifade eden Price, az sayıdaki personel ile büyükelçiliğin faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı. Kabil'deki ABD Büyükelçiliği'nde yaklaşık bin 400 personelin kaldığı tahmin ediliyor.

ABD YAKLAŞIK 3 BİN ASKER GÖNDERECEK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise düzenlediği basın toplantısında, Afganistan’daki tahliyelere yardımcı olması için yaklaşık 3 bin askerin Kabil Havalimanı'na gönderileceğini ve ilk konuşlandırmanın önümüzdeki 24 ve 48 saat içinde yapılacağını aktardı.

Kirby, durumun kötüleşmesi durumunda ise bölgeye yaklaşık 3 bin 500 ek askerin yanı sıra özel bir göç sürecinden geçen Afganlara yardımcı olmak için bin personelin de gönderileceğini aktardı.

İNGİLTERE 600 ASKER GÖNDERECEK

İngiltere’de Afganistan’da bulunan İngilizlerin tahliyesi için harekete geçti. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace gazetecilere verdiği demeçte, ülke genelinde artan şiddete yanıt olarak Kabil'e "kısa vadeli olarak" 600 askerin gönderileceğini açıkladı.

Önümüzdeki günlerde askerlerin Kabil’e gönderileceğini belirten Wallace, "Kabil'deki diplomatik varlığı desteklemek, İngiliz vatandaşlarının ülkeyi terk etmesine yardımcı olmak ve hayatlarını bizimle birlikte hizmet etmek için riske atan eski Afgan personelinin yer değiştirmesini desteklemek için ek askeri personelin görevlendirilmesine izin verdim" dedi.

ALMANYA: EN KISA SÜREDE AFGANİSTAN'I TERK EDİN

Almanya’da Afganistan'daki vatandaşlarına en kısa sürede Afganistan’ı terk etmeleri yönünde çağrıda bulundu. Vatandaşlarına ülkeyi tarifeli uçaklarla terk etmeleri uyarısında bulunan Almanya, güvenlik durumunun giderek kötüleştiği için ticari uçuşların ne kadar daha devam edeceği konusunda garanti verilemeyeceğini bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise yaptığı açıklamada, Taliban güçlerinin Afganistan’da ilerleyişini endişeyle takip ettiklerini belirtti. “Taliban'ın halifeliği getirmesi, ülkeyi tamamen ele geçirmesi durumunda Afganistan’a her yıl yaptığımız 430 milyon Euro'luk yardımı da keserek 1 cent bile yardım etmeyiz” diyen Maas, NATO ve uluslararası yardımlar olmadan Afganistan'ın tek başına ayakta duramayacağını aktardı.

ALMANYA AFGANLARI SINIR DIŞI ETME SÜRECİNİ ASKIYA ALDI

Alman İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Taliban‘ın ilerleyişinin artması neticesinde meydana gelen savaş ortamından dolayı, Almanya'da haklarında sınır dışı edilme kararı verilen Afganların sınır dışı edilmelerinin erteleneceği kaydedildi.

TALİBAN 90 GÜNDE KABİL'İ ELE GEÇİRECEK İDDİASI

ABD basının bir istihbarat raporuna dayandırdığı habere göre, adı açıklanmayan ABD’li bir yetkili Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i 30 gün içinde kuşatabileceğini ve potansiyel olarak 90 gün içinde ise ele geçirebileceğini öne sürmüştü.

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada Afganistan’daki ABD askerlerinin 1 Mayıs'tan itibaren geri çekilmeye başlayacağını ve sürecin 11 Eylül'e kadar tamamlanacağını duyurmuştu. Biden daha sonra ise çekilmenin 31 Ağustos’ta tamamlanacağını açıklamıştı.

[old_news_related_template title="ABD uyardı: Afganistan’ı derhal terk edin" desc="ABD’nin Afganistan Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarının mevcut ticari uçuş seçeneklerini kullanarak Afganistan'ı derhal terk etmeleri yönünde çağrıda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/12/iecrop/taliban-reuters_16_9_1628253130-880x495-1_16_9_1628286810_16_9_1628783548.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-uyardi-afganistani-derhal-terk-edin-6589619/"]

[old_news_related_template title="Almanya’dan vatandaşlarına çağrı: En kısa sürede Afganistan’ı terk edin" desc="Almanya, Afganistan'daki vatandaşlarına en kısa sürede Afganistan’ı terk etmeleri yönünde çağrıda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise, Taliban’ın ilerleyişini değerlendirerek, “Afganistan’a her yıl yaptığımız 430 milyon euroluk yardımı keseriz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/12/iecrop/maas-reuters_16_9_1591523133_16_9_1628790171.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/almanyadan-vatandaslarina-cagri-en-kisa-surede-afganistani-terk-edin-6589756/"]

[old_news_related_template title="BM'den Afganistan uyarısı: Yeni bir insani krize neden olacak" desc="Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan'daki çatışmaların yeni bir insani krize neden olacağı uyarısında bulundu. Michelle Bachelet, Taliban'dan saldırılarına son vermesini ve müzakere masasına dönmesini istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/10/iecrop/afgan-reuters11_16_9_1628625094.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bmden-afganistan-uyarisi-yeni-bir-insani-krize-neden-olacak-6586332/"]