ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'daki son durum ve devam eden tahliye operasyonları hakkında Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi. Biden, ABD'nin, Kabil Havalimanı üzerinden ülkedeki ABD’lileri, ABD'ye destek olan güvenlik taramasından geçmiş Afganları ve diğer bazı 3. ülke vatandaşlarını tahliye operasyonundan övgüyle bahsederken, Kabil'de yaklaşık 6 bin ABD askerinin görev yaptığını söyledi.

Biden, Kabil’deki tahliye sürecinin tarihteki en büyük ve en zor hava tahliye operasyonlarından biri olduğunu ve ABD’nin bunu gerçekleştirebilecek güce sahip dünyadaki tek ülke olduğunu vurgulayarak, “Tahliyeler NATO müttefikleri ile koordineli yapılıyor. Şimdiye kadar yaklaşık 13 bin kişi Afganistan'dan tahliye edildi. Ülkede kaç ABD vatandaşı kaldığını ya da şu anda nerede olduklarını bilmiyoruz" dedi.

"AFGANİSTAN'DAN AYRILMAK İSTEYEN HİÇBİR ABD'LİYİ GERİDE BIRAKMAYACAĞIZ"

Son verilere göre, 14 Ağustos'tan bu yana ülkeden 13 binden fazla kişinin tahliye edildiğini belirten Biden, “Afganistan'dan ayrılmak isteyen hiçbir ABD vatandaşını geride bırakmayacağız. Temmuz’da 18 bin, Ağustos’ta ise 13 binden fazla kişiyi tahliye ettik. Binlerce vatandaşımızı, Afganistan’daki gazetecileri ve bize hizmet eden Afgan dostlarımızla ailelerinin de tahliyesini özel uçuşlar ile gerçekleştirdik. ABD vatandaşlarının tamamını tahliye edemedik. Ülkede bulunan vatandaşlarımızın yerini ve sayısını tespit etmeye çalışıyoruz. Tahliye sürecinde Taliban ile sürekli iletişim halindeyiz. Kendilerine tahliye operasyonlarımıza karşı herhangi bir saldırıya güçlü bir şekilde cevap vereceğimizi bildirdik” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu ve Doğu Afrika gibi dünyanın birçok yerinde muhtemel terör saldırılarını bölgede kalıcı askeri güçleri olmadan engelleyebildiklerini söyleyen Biden, “Afganistan’da da bunu yapacağız” dedi.

,"ABD'LİLERİ AFGANİSTAN'DAN ÇIKARMAK İÇİN GEREKEN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ"

Biden, Taliban ile yaptıkları anlaşma uyarınca tüm kontrol noktalarında ABD pasaportunu gösteren ABD vatandaşlarına Taliban tarafından havalimanına kadar güvenli geçiş izni verildiğini ifade etti. Biden ayrıca, havalimanına gelemeyen ancak gelmek isteyen ABD’liler için kurtarma operasyonları da yapabileceklerini söyledi.

“Afganistan'daki tahliyeler için gerekli tüm kaynakları harekete geçireceğiz. ABD vatandaşlarını Afganistan'dan çıkarmak için gereken her şeyi yapacağız. ABD'lilerin havalimanına gidemediğine dair bir gösterge yok" diyen Biden, havaalanı ve çevresinde muhtemel terörist faaliyetler için sürekli gözlem halinde olduklarını kaydetti. Biden, Taliban’ın Afganistan'daki bazı IŞİD yanlılarını hapishanelerden serbest bıraktığını öne sürdü. Biden, 31 Ağustos'tan sonra da Afganistan’da asker bulundurup bulundurmayacakları sorusuna ise, “Zamanı gelince değerlendireceğiz" yanıtını verdi.

AFGAN ORDUSU VE YÖNETİMİNE SUÇLAMA

Biden, Taliban'ın ülkede kontrolü bu kadar hızlı ele geçirmesi hakkında ABD'nin hatalı bir istihbarat değerlendirmesi yapıp yapmadığına ilişkin soruyu, "Biz her ne kadar Taliban ile Doha'da irtibat halinde olsak da Afgan ulusal güçlerinin tamamen çökmesi beklenmedikti. Afgan güvenlik güçleri Kabil kuşatıldığında savaşsaydı şu an çok farklı bir hikaye olabilirdi. Ancak ortak kanaatimiz, Afgan güvenlik güçlerinin bu kadar hızlı çökmeyeceği, ülkeyi terk etmeyeceği ve silahlarını bırakmayacağı yönündeydi" yanıtını verdi.

"TALİBAN'A KADINLARA ADALETLİ DAVRANMASI İÇİN BASKI YAPACAĞIZ"

Önümüzdeki günlerde Taliban'ın eylemlerine bakarak bir yol haritası çizeceklerini belirten Biden, gelecek hafta çevrimiçi gerçekleştirilecek G7 Zirvesi’nde müttefikler olarak ortak bir politika belirlemeye çalışacaklarını kaydetti. Biden, “Dostlarımızla yakın ilişkiler içinde çalışıyoruz. Afganistan’ın gelecekte ABD ya da müttefiklerine yapılacak terör saldırılarına yuva olmasını istemiyoruz, 20 yıldır çok çaba sarf ettik. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile konuştum. Haftaya G7 Zirvesi yapma kararı aldık. Toplantıda Afganistan’a yönelik gelecekteki yaklaşımımızın nasıl olacağına karar vereceğiz. Afganlara insani yardımda bulunmak üzere anlaştık. Ayrıca Taliban’a Afganistan’daki kadınlara karşı adaletli davranması için uluslararası baskı yapacağız” ifadelerini kullandı.

"ABD, LADİN'İ ÖLDÜREREK MİSYONUNU TAMAMLADI"

Biden, ABD'nin Afganistan'da El Kaide'yi yok ederek ve Usame bin Ladin'i öldürerek misyonunu tamamladığını savundu. ABD'nin artık Afganistan'da ulusal çıkarının kalmadığını ifade eden Biden, "Eğer ülkeden çekilme kararı almasaydık oraya 1 Mayıs'tan sonra daha fazla asker göndermemiz gerekecekti. Bu askerlerden de orada hayatını kaybedenler olabilirdi. Peki ne için?" diye konuştu.
Öte yandan G7 ülkeleri önümüzdeki hafta Afganistan gündemiyle toplanacak.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) Afganistan'daki tahliye süreci hakkında yapılan açıklamada, "Kabil Havalimanı'ndaki uçuşlar, Katar'daki yoğunluğu hafifletmek için durduruldu" denildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, "Afganistan'daki terör tehdidinin 20 yıl önceki kadar kötü olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Kirby, Kabil Havalimanı'nda Afgan ailelerden birinin ABD askerlerine duvarın üzerinden teslim ettiği bebeğin hasta olduğunu ve tedavi edildikten sonra babasına geri verildiğini söyledi.

[old_news_related_template title="Putin'den Afganistan açıklaması" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “ABD ve NATO’nun Afganistan’daki operasyonlarının başarılı olduğunu söylemek mümkün değil” dedi. Putin ayrıca Taliban'ın Afganistan’da kontrolü sağlamasının ardından ülkeden kaçan Afgan halkının arasına “sığınmacı kılığına girmesi muhtemel teröristler” ile ilgili de uyarıda bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/20/iecrop/putin-iha1_16_9_1629482281.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/putinden-afganistan-aciklamasi-6604505/"]

[old_news_related_template title="Miçotakis ile görüşen Erdoğan'dan yeni göç dalgası mesajı" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Erdoğan, Afganistan ve İran'da gerekli tedbirler alınmazsa yeni göç dalgasının kaçınılmaz olduğunu, bu bakımdan İran'la temas halinde olduklarını ve İran'la sınırlarda ilave önlemler aldıklarını dile getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/20/iecrop/erdogan-dha-1_16_9_1629482477.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/micotakis-ile-gorusen-erdogandan-yeni-goc-dalgasi-mesaji-6604750/"]