ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak’ta resmi olarak göreve gelmesinin ardından ilk ziyaretini Dışişleri Bakanlığına yaptı. Biden, yaptığı konuşmasında, "Amerika geri döndü. Diplomasi geri döndü" ifadelerini kullandı. Başkan Biden, başkanlığı süresince yapmayı planladığı "her şeyi" diplomasinin yönlendireceğini belirtti.

Biden, “İttifaklarımızı yeniden inşa edeceğiz. Dünyayla yeniden bir araya geleceğiz. Salgınla ve küresel ısınmayla başa çıkarken, dünya çapında demokrasi ve insan hakları için ayakta durarak karşılaştığımız muazzam zorlukların üstesinden geleceğiz” dedi.

Biden'ın ilk ziyaretini Dışişleri Bakanlığı’na gerçekleştirmesi Biden yönetiminin diplomasiye önem vereceğinin bir göstergesi olarak yorumlandı. Eski ABD Başkanı Donald Trump ise ilk ziyaretini Savunma Bakanlığı’na gerçekleştirmişti.

"ABD, RUSYA'YA DAHA FAZLA BOYUN EĞMEYECEK"

Biden açıklamasında, ABD'nin Rusya'nın agresif eylemleri karşısında boyun eğmeyeceğini ifade etti. Biden bunu telefon konuşması yaptığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de ilettiğini belirtti.

"ÇİN İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ"

ABD Başkanı Biden, ABD'nin Çin ile birlikte ülkesinin çıkarlarına uyduğu sürece çalışmaya hazır olduğunu belirtti. ABD-Çin ilişkileri, eski Başkan Donald Trump döneminde olumsuz yönde etkilenmişti.

Öte yandan Biden, Suudi Arabistan'a bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü koruması konusunda yardımının süreceğinin altını çizdi.

"YEMEN'DEKİ SAVAŞ ARTIK BİTMELİ"

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Biden yönetiminin ABD tarafından Yemen'de 6 yıldır süren savaşta Arap askeri koalisyonuna verdiği askeri, siyasi ve lojistik yardımları sona erdireceğini duyurdu.

Biden düzenlediği basın toplantısında "Yemen'deki savaş artık bitmeli" dedi. ABD'de Donald Trump yönetimi, Mart 2015'ten bu yana Arap askeri koalisyonuna askeri, siyasi ve lojistik destek veriyordu. (DHA, İHA)

[old_news_related_template title="Rusya’nın Washington Büyükelçisi'nden 'nükleer savaş' çıkışı" desc="ABD ile Rusya’nın uzatma kararı aldığı New START anlaşması ile ilgili konuşan Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov, “Aklı başında hiçbir ABD generali Moskova ile tam kapsamlı bir nükleer savaş düşünmez” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/03/iecrop/moskova-iha_16_9_1612376510.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/rusyanin-washington-buyukelcisinden-nukleer-savas-cikisi-6242146/"]

[old_news_related_template title="Boğaziçi tartışmasına ABD ve BM de katıldı" desc="ABD Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylara ilişkin açıklama yayınladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/03/iecrop/bogazici-reuters1_16_9_1612384141.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bogazici-tartismasina-abd-ve-bm-de-katildi-6242277/"]