20 Ocak'ta ABD Başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir süredir beklenen telefon görüşmesi gerçekleşti.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada "Başkan Biden bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü; daha geniş işbirliği alanlarıyla ve uzlaşmazlıkların etkili bir şekilde idare edileceği yapıcı ikili ilişkilere verdiği önemi iletti" denildi.

BIDEN VE ERDOĞAN BRÜKSEL'DE GÖRÜŞECEK

14 Haziran'da Brüksel'de düzenlenecek NATO Zirvesi'nde Biden ve Erdoğan'ın bir araya geleceğinin belirtildiği açıklamanın devamında şöyle denildi:

* Liderler Haziran ayındaki NATO zirvesi marjında ikili bir görüşme gerçekleştirmeye ve ikili ve bölgesel konuları geniş çerçevede ele almaya karar verdi.

BIDEN, "ERMENİ SOYKIRIMI' DİYECEĞİNİ ERDOĞAN'A SÖYLEDİ

ABD Başkanı Biden'ın ayrıca yarın yapacağı 1915 olaylarına ilişkin konuşmada "Ermeni soykırımı” diyeceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a söylediği belirtildi.

Göreve gelmeden önce "Sözde Ermeni soykırımını tanıyacağım" diyen ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan'da bu sözünü tutacağı açıklanmıştı. Söz konusu açıklama "iki ülke ilişkilerine zarar verecek bir adım" olarak yorumlanmıştı.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA


AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Telegram hesabından ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesine ilişkin detayları paylaştı.

Erdoğan, görüşmeye ilişkin şu açıklamada bulundu:

* Kıymetli kardeşlerim, Bugün ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik.

* Sayın Biden ile ikili ilişkilerin stratejik doğası ve karşılıklı çıkar ilişkileri temelinde iş birliğinin genişletilmesi amacıyla birlikte çalışmanın önemi hususlarında mutabık kaldık.

* Görüşmede, FETÖ’nün ABD’deki varlığı ve ABD’nin Suriye’de PKK-PYD terör örgütüne verdiği destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınması için önemli olduğunu ifade ettim.

* Mevkidaşım ile Haziran ayında düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’nin marjında görüşme konusunda anlaşmaya vardık.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre liderler, ikili ilişkilerin stratejik doğası ve karşılıklı çıkar ilişkileri temelinde işbirliğinin genişletilmesi amacıyla birlikte çalışmanın önemi hususlarında mutabık kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün ABD’deki varlığı ve ABD’nin Suriye’de PKK-PYD terör örgütüne verdiği destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınması için önemli olduğunu ifade etti. İki lider, haziran ayında düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi sırasında görüşme konusunda anlaşmaya vardı.

[old_news_related_template title="Biden'dan son dakika hamlesi: Sözde Ermeni soykırımını tanıyacak" desc="Göreve gelmeden önce 'Sözde Ermeni soykırımını tanıyacağım' diyen ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumartesi günü bu sözünü tutacağı açıklandı. Wall Street Journal ve New York Times gazetelerine konuşan kaynaklar, Biden'ın açıklamayı cumartesi günü yapacağını dile getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/22/iecrop/biden-reuters_16_9_1610772757-880x495-2_16_9_1619064793.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bidendan-son-dakika-hamlesi-sozde-ermeni-soykirimini-taniyacak-6388636/"]

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biden'ın çabalarını takdirle karşılıyoruz" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yeşil dönüşüm başta olmak üzere diğer alanlarda küresel düzeylerde stratejik iş birliğinin oluşturulması büyük önem arz ediyor. Bu konuda Başkan Biden'ın çabalarını takdirle karşılıyoruz. İklim değişikliğinde ülkeler maalesef eşit konuma sahip değildir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında yük paylaşımının adil bir şekilde yapılması iklim değişikliği ile mücadeleyi güçlendirecektir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/22/iecrop/erdogan-depo-1_16_9_1619106223.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/cumhurbaskani-erdogan-bidenin-cabalarini-takdirle-karsiliyoruz-6390050/"]