Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınlarında 26 Ağustos'ta gerçekleştirilen ve 13 ABD askerinin de ölümüne yol açan saldırıların ardından terör örgütü IŞİD'in Horasan kolunu hedef alan ABD, bu kez de Kabil'deki bir hedefe saldırı gerçekleştirdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na saldırı hazırlığında olan IŞİD'in Horasan koluna ait bir hedefe hava saldırısı düzenlendiğini doğruladı.

CENTCOM Sözcüsü Yüzbaşı Albay William Urban yaptığı açıklamada, “ABD güçleri, bugün Kabil'de bomba yüklü bir araca insansız hava aracıyla (İHA) savunma amaçlı bir saldırı düzenledi ve Hamad Karzai Uluslararası Havaalanı’na yönelik IŞİD-Horasan tehdidini ortadan kaldırdı” dedi.

Hedefi başarıyla vurduklarını vurgulayan Urban, "Araçtaki ikincil patlamalar, araçta önemli miktarda patlayıcı maddenin varlığına işaret ediyor. İlk belirlemelere göre, sivil can kaybı olmamasına rağmen ihtimalleri değerlendiriyoruz. Gelecekteki tehditlere karşı tetikte olmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TALİBAN'DAN KINAMA

Taliban Sözcüsü Bilal Kareemi yaptığı açıklamada, ABD'nin Kabil'deki insansız hava aracı saldırısını kınayarak, ABD'nin Afganistan'ın egemenliğini ihlal ettiğini söyledi. ABD'nin Taliban'ı bilgilendirmesi gerektiğini ifade eden Kareemi, "Başkalarının topraklarında operasyon yürütmek doğru değil” dedi.

BIDEN: YENİ BİR SALDIRI OLMA İHTİMALİ ÇOK FAZLA

ABD Başkanı Joe Biden, Kabil Havaalanı’na büyük bir ihtimalle gelecek 24 ila 36 saat içinde yeni bir saldırı olabileceği uyarısında bulundu.

Biden, ABD’nin Afganistan’daki IŞİD hedeflerine Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile düzenlediği saldırının devamının ise geleceğini bildirdi. Biden, “Bu saldırı sonuncusu değil. İntihar saldırısıyla ilgisi olanların yakasını bırakmayacağız, onlar bunun bedelini ödeyecek. ” dedi.

Euronews'ta yer alan habere göre, askeri ve güvenlik danışmanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yapan Biden, “Bölgede durum çok tehlikeli Kabil Havaalanı’na yönelik çok yüksek bir terör tehdidi var. Komutanlarımız bana 24 ila 36 saat içinde yeni bir saldırı olma ihtimalini çok yüksek olduğunu söyledi.” dedi.

KABİL'DE SON 1 HAFTADA SALDIRILARDA 200'DEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kabil'de son 1 haftada yaşanan saldırılarda 200'ü aşkın kişi hayatını kaybetti
ABD ordusu geçtiğimiz cumartesi günü Kabil'de cihat yanlısı grupları hedef alarak 2 lojistik uzmanı teröristi öldürdüğünü duyurmuştu.

Kabil'de son dönemlerde en büyük terör saldırısı geçtiğimiz perşembe günü yaşandı. Kabil Havalimanı'nın hedef alındığı intihar saldırısında aralarında ABD'li, İngiliz ve Afganların olduğu 200'e yakın kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı IŞİD'in Horasan kolu olarak bilinen IŞİD-K örgütü üstlenmişti.

AFGANİSTAN TAHLİYESİNDE SONA GELİNDİ

Bu arada 31 Ağustos’ta Afganistan’ı terk edecek olan ABD’nin bu ülkedeki son tahliye operasyonlarına başladığı bildirildi. Beyaz Saray, son bir günde Afganistan'dan 6 bin 800 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Beyaz Saray'ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "ABD Doğu Yakası saatiyle 27 Ağustos 03.00'ten 28 Ağustos 03.00'e kadar toplam yaklaşık 6 bin 800 kişi Kabil'den tahliye edildi. Bunlardan yaklaşık 4 bini ABD ordusuna ait 32 uçakları, 2 bin 800'ü ise koalisyon uçuşları ile taşındı." ifadelerine yer verildi.

Paylaşımda ayrıca, ABD tarafından 14 Ağustos'tan bu yana 111 bin 900, temmuz ayının sonlarından bu yana ise toplam 117 bin 500 kişinin ülkeden çıkarıldığı kaydedildi.

[old_news_related_template title="Kabil'de bir eve roket isabet etti: 1 çocuk öldü, 3 yaralı" desc="Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınlarında bir eve roket isabet etmesi sonucu ilk belirlemelere göre 1 çocuk hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/29/iecrop/kabil-iha3_16_9_1630246089.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kabilde-bir-eve-roket-isabet-etti-1-cocuk-oldu-3-yarali-6620253/"]

[old_news_related_template title="Afganistan'da son durum... Taliban'dan Türkiye açıklaması: Henüz erken" desc="Taliban'da kaos devam ederken, sıcak gelişmeler yaşandı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/29/iecrop/taliban-reuters_16_9_1630215310.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afganistanda-son-durum-talibandan-turkiye-aciklamasi-henuz-erken-6619633/"]