Geçtiğimiz hafta Washington’da kongreye karşı yapılan saldırganca hareketlerden sorumlu olduğu belirtilen Trump’ın “Ayaklanmaya Sebep olduğu” gerekçesi ile görevden alınma oylaması bazı Cumhuriyetçilerin de desteği ile ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylandı.

10 Cumhuriyetçinin Demokratlara destek verdiği oylama sonucunda Trump’ın görevden alınması ikinci kez Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmış oldu.

Güvenlik sebebi ile yüzlerce ulusal muhafızın koruduğu kongrede gerçekleşen oylama ile ilk kez bir ABD başkanı görev süresi içerisinde iki kez Temsilciler Meclisi tarafından yargılanmış ve görevden alınmış oldu.

MADDE KABUL EDİLDİ

Son dakika habere göre, ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada Başkan Donald Trump'ın azil sürecini başlatacak madde kabul edildi.

Mecliste oturum sürerken, Trump’ın görevden alınma kararını destekleyen Cumhuriyetçilerin sayısı ise 7‘ye yükseldi. Son olarak Temsilciler Meclisi'nde üçüncü en kıdemli Cumhuriyetçi olan Liz Cheney de, azil sürecine destek vereceğini söyledi.

Liz Cheney, eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin kızı. Cheney, Trump'ı sert bir dille eleştirdi ve "Daha önce hiçbir ABD başkanı, anayasaya bu kadar ihanet etmemişti" dedi.

SENATO 19 OCAK'TA TOPLANABİLİR

 

Mecliste oturum devam ederken, Senato kanadından önemli bir haber geldi. Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell’in Senato Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer ile yaptığı telefon görüşmesinde, Senatonun önceden planlanan tarih olan 19 Ocak'ta toplanacağı belirtildi. Senatonun yeniden toplanmayı Trump’ın azledilmesini görüşmek için erken bir tarihe çekmeyeceği ifade edildi.

TRUMP: BENİM SAVUNDUĞUM BU DEĞİL

Oturum sürerken ABD Başkanı Donald Trump'tan açıklama geldi. Trump yaptığı yazılı açıklamada, “Daha fazla gösterilerin olacağı raporlarının ışığında, şiddet, kanunsuzluk ve hiçbir tür vandallık olmamasını ısrar ediyorum. Benim savunduğum bu değil ve Amerika'nın savunduğu şey de bu değil. Tüm Amerikalılara, sinirlerin yumuşaması ve gerginliğin sakinleşmesi için sesleniyorum” dedi.

PELOSİ: BAŞKAN SUÇLANMALI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi oturumda yaptığı konuşmada, ABD Kongre Binası baskınıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

* Fakat onlar bir anda ortaya çıkmadılar. Onlar buraya gönderildiler. Başkan tarafından buraya ‘cehennem gibi savaşmak için’ gibi sözlerle gönderildiler. Kelimeler önemlidir. Gerçek önemlidir. Sorumluluk önemlidir.

* Başkan, isyancıları oldukları gibi, özgürlüğün düşmanı olarak değil, korkunç bir hedef, kişisel olarak iktidara tutunma hedefi olarak gördü. Halkın iradesini engelleme hedefi. Neredeyse iki buçuk asırlık demokrasimizin ateşli ve kanlı bir çatışmada sona erme hedefi.

Pelosi, “ABD Başkanı'nın bu ayaklanmayı, bu silahlı isyanı ülkemize karşı kışkırttığını biliyoruz. O gitmeli, o hepimizin sevdiği ulus için açık ve mevcut bir tehlike. Başkan suçlanmalı” diye konuştu.

Başkan Pelosi, “Başkan’ın Senato tarafından suçlanması gerektiğine, değer verdiğimiz ve bizi bir arada tutan şeyleri tereddüt etmeden parçalamaya kararlı olan bu adama karşı cumhuriyetin korunmasını sağlayacak Anayasal bir çareye inanıyorum” ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_6210316" align="alignnone" width="895"] Foto: İHA[/caption]


TRUMP'A YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR


Demokratlar, Trump'ı, geçen hafta yaptığı konuşmayla destekçilerini "ABD Kongresi'ne saldırmaya teşvik etmekle" suçluyor. Temsilciler Meclisi'ne sunulan tasarıda ayrıca "ağır ve vahim suç işlediği", "kötü davranışta bulunduğu" gerekçeleriyle Trump hakkında azil sürecinin başlatılması isteniyor.

Trump ise Kongre'ye düzenlenen saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Söylediklerimin hiçbiri yanlış değildi, hiç şiddet istemedim" demişti.

Trump'ın azli konusunda hazırlanan tasarı, adli suçlamalar değil, siyasi suçlamalar içeriyor. Esas olarak "hükümete karşı isyana teşvik" suçlamasını içeren azil tasarısında ana başlıklar şöyle sıralanıyor:

* Başkanlık seçimi sonuçlarında yolsuzluk yapıldığına dair yanlış iddialarda bulunmak ve seçim sonuçlarının tanınmaması çağrısı yapmak

* Beyaz Saray yakınlarında toplanmış kalabalığa seslenerek onların yasa dışı eyleme geçmesini teşvik etmek

* Trump'ın kışkırttığı kalabalığın bazı üyelerinin yasa dışı bir şekilde Kongre'yi basması, bir güvenlik görevlisinin ölümüne yol açacak şekilde şiddete ve yıkıcı eylemlere başvurması

* Trump'ın, başkanlık seçimlerinin tescilini engellemeye yönelik önceki çabalarının devamı niteliğinde adımlar atması

* ABD'nin ve hükümet kurumlarının güvenliğini büyük tehlikeye atması, demokratik sistemin bütünlüğünü tehdit etmesi, iktidarın barışçıl devrine müdahale etmesi

[caption id="attachment_6210248" align="alignnone" width="800"] Foto: REUTERS[/caption]

DAHA ÖNCE DE AZİL SÜRECİ BAŞLATILMIŞTI

ABD Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Demokratlarda bulunuyor. Meclis, Aralık 2019'da Trump'ı, Ukrayna'dan Joe Biden ve oğluyla ilgili soruşturma başlatmasını talep ederek kanunları çiğnediği gerekçesiyle azletmişti. Ancak Senato'da o dönem çoğunluk Cumhuriyetçilerdeydi ve yapılan oylama sonucu Trump görevini sürdürebilmişti.

ABD'de daha önce Temsilciler Meclisi hiçbir başkan hakkında iki kez görevden azledilmesi kararı almamıştı. Meclis'in Trump'ı azletmesi halinde, Senato'da suçlu olup olmadığına yönelik bir yargılama gerçekleştirilecek ve oylama yapılacak.

Trump'ın suçlu bulunması için Senato'da üçte iki çoğunluk gerekiyor, bu da en az 17 Cumhuriyetçi senatörün bu yönde oy vermesi demek.

[caption id="attachment_6210249" align="alignnone" width="800"] Foto: REUTERS[/caption]

NYT: TRUMP ALEYHİNE OY KULLANMAYA HAZIRLANIYORLAR

New York Times gazetesi, 20 Cumhuriyetçi senatörün Trump aleyhine oy kullanmaya hazırlandığını ancak yargı sürecinin ne zaman başlayacağının netleşmediğini yazdı. Senato yargı sürecini Trump'ın 2024 yılında yeniden başkan adayı olmasını engellemek için kullanabilir.

ABD Anayasası'nın 25'inci maddesi, Başkan Yardımcısı'nın çağrısı üzerine kabinenin çoğunluğunun kararıyla başkanın görev ve yetkilerinin geçici olarak yardımcısına devredilmesini öngörülüyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Demokratların bu yöndeki talebini reddetmişti.

Twitter ve Facebook'un ardından YouTube da Trump'ın kanalını şiddeti teşvik ettiği için askıya almış, FBI da Kongre'ye düzenlenen saldırıda kimlik tespiti yapılan 170 kişiden 70'ine suçlama yöneltmişti. (BBC Türkçe, İHA)

[old_news_related_template title="Amazon ve Facebook çalışanlarına Trump uyarısı" desc="Başkanlık seçimi sürecinde Trump'a destek vermeyen teknoloji devleri Amazon ve Facebook, gelecek tepkilerin korkusuyla çalışanlarını uyardı. Amazon, Trump yanlılarının örgütlendiği Parler uygulamasını hizmet alanından çıkarttıktan sonra çalışanlarına 'tetikte olun' çağrısı yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/13/iecrop/ickapak_16_9_1610518229.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/amazon-ve-facebook-calisanlarina-trump-uyarisi-6209177/"]

[old_news_related_template title="Pence: Trump'ın azline yönelik bir adım atmayacağım" desc="ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, anayasanın 25. ek maddesini kullanarak Başkan Donald Trump'ın görevden alınmasına yönelik herhangi bir adım atmayacağını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/13/iecrop/pence-reuters-1_16_9_1610052812-670x371-1_16_9_1610509704.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pence-trumpin-azline-yonelik-bir-adim-atmayacagim-6208972/"]

[old_news_related_template title="Mike Pompeo iddiası... Trump'ı zor duruma düşürecek hamle" desc="ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ABD istihbaratına ait gizliliği kaldırılmış belgeler ile İran’ın terör örgütü El Kaide ile bağlantısını ortaya çıkarmaya hazırlandığı öne sürüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/12/iecrop/pompeo-reuters_16_9_1610471822.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/mike-pompeo-iddiasi-trumpi-zor-duruma-dusurecek-hamle-6208565/"]