ABD'de hafta başında ABD Başkanı Joe Biden'ın partisinin borç limitini yükseltmek için önerdiği 3.5 trilyon dolarlık 10 yıllık bütçe önerisinin Kongre’den geçmemesinden sonra, hükümetin kapanmasını önlemek için geçici bir bütçe tasarısı hazırlandı.

SENATO'DAN GEÇTİ

ABD’deki bütçe çıkmazında Senato, federal hükümetin kapanmasını önlemek ve hükümetin 3 Aralık’a kadar finanse edilmesini sağlamak için geçici bütçe tasarısı 35’e karşı 65 oyla onayladı.

ABD’de 1 Ekim'de başlayacak olan yeni mali yıla saatler kala borç limitini yükseltmek için oy kullanmayı reddeden Cumhuriyetçiler, hükümleri arasında bir borç sınırı artışı içermeyen geçici bütçe tasarısının onaylanması yönünde oy kullandı.

Tasarı, oylama için Temsilciler Meclisine gönderilirken, Azınlık Lideri Mitch McConnell, oylamayı Cumhuriyetçiler için bir zafer olarak nitelendirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise bugün yaptığı bir açıklamada, geçici bütçe tasarısının Senato’dan geçer geçmez hükümetin kapanmasını önlemek için Meclis'in tasarıyı onaylayacağını belirtmişti.

TEMSİLCİLER MECLİSİ DE ONAYLADI

ABD’de Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi’de federal hükümetin kapanmasını önlemek ve hükümetin 3 Aralık’a kadar finanse edilmesini sağlamak için geçici bütçe tasarısını 175’e karşı 254 oyla onayladı.

HAZİNE BAKANI YELLEN’DEN UYARI

Kongre’nin borç limitini yükseltmediği veya askıya almadığı takdirde ABD'nin devasa borçlarını ödemek için büyük ihtimalle 18 Ekim'e kadar parasının tükeneceği konusunda uyarıda bulunan Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin temerrüde düşmesinin sonuçlarının ağır olacağına dikkat çekti.

Bütçenin geçememesi halinde federal kurumlar, geçici olarak faaliyetlerini durduruyor
Kongre, 1 Ekim'de başlayan ve 30 Eylül'de sona eren mali yıl için kalıcı bütçeyi onaylayamaması durumunda geçici bütçelerle mali yılı devam ettirmesi gerekiyor. Geçici bütçelerinde onaylanmaması halinde ise harcama yetkisini kaybeden federal kurumlar, geçici olarak faaliyetlerini durduruyor.

Bu süreçte hayati olmayan kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken, “hayati” personel kategorisinde yer alan istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan sağlık personeli, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor fakat kapanma dönemlerinde maaşlarını genellikle Kongre’den yeni bir bütçe geçene kadar alamıyorlar.

ABD’DE HÜKÜMET 1976’DAN BU YANA 21 KEZ KAPANDI

Ülke ekonomisine zarar veren kapanma durumu 1976'dan bu yana 21 kez yaşanırken, en son ve en uzun kapanma 2018-2019 yıllarında 34 günle eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde yaşandı.

[old_news_related_template title="Yellen, 'borç limiti' çağrısını yineledi: Tarihi bir krizi tetikleyebilir" desc="ABD Hazine Bakanı Yellen, yazdığı bir makalede kongreye yönelik borç limitini yükseltme çağrısını yineledi. Yellen, ülkenin temerrüde düşmesinin 'tarihi bir mali krizi' tetikleyebileceğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/20/iecrop/shutterstock_2006615264_16_9_1632115787.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/yellen-borc-limiti-cagrisini-yineledi-tarihi-bir-krizi-tetikleyebilir-6659080/"]