Corona virüsü salgınında en çok vaka ve en çok can kaybının yaşandığı ABD'de aşılama kampanyalarının hızlanmasıyla önemli gelişmeler yaşanıyor. Worldometers'ın verilerine göre 34.2 milyon vaka ve 613 bin can kaybının görüldüğü ülkede, San Francisco sürü bağışıklığının ulaşılabileceği ilk şehir olabilir.

Dünya genelinde uzmanların vardığı ortak kanı, salgını bitirebilmenin yolu sürü bağışıklığına ulaşmaktan geçiyor. Aşı olarak ya da hastalığı geçirerek antikor geliştiren kişi sayısının toplumun yüzde 60-70'lik kısmına yükselmesi sürü bağışıklığına ulaşılması anlamına geliyor. Ancak yapılan son çalışmalarla, ortaya çıkan yeni mutasyonların bu oranı yüzde 80-90 bandına çektiği düşünülüyor.

GÜNLÜK VAKA  ORTALAMASI 13.7

The Guardian'ın haberine göre San Francisco'da günlük vakaların ortamalası 13.7'ye düşmüş durumda. California Üniversitesi'nden Prof. Dr. George Rutherford, vakaların sıfırlanmasa da yeni yayılma yaratacak seviyede olmadığını söyledi. Rutherford, "Sürü bağışıklığının benzediği şey bu. Birkaç vakayla karşılaşabilirsiniz ancak bu yayılmayacak" ifadelerini kullandı.

NÜFUSUN YÜZDE 68'İNE ÇİFT DOZ AŞI

Bu verilerin ışığında San Francisco, aşı ve sürü bağışıklığı konusunda hedefi ulaşmaya çok yakın. Şehir genelinde nüfusun yaklaşık yüzde 80'i en az bir kez corona virüsü aşısı olmuş durumda. Yererl yetkililerden alınan bilgiye göre iki dozu olarak tamamen aşılanan kişilerin oranı ise yüzde 68.

[old_news_related_template title="Coronanın laboratuvardan yayıldığını ilk o söylemişti: Ölüm tehditleri alıyorum" desc="ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) eski direktörü Robert Redfield, corona virüsünün Wuhan'daki laboratuvardan yayıldığı iddiasını ortaya attıktan sonra hayatı kabusa döndü. Redfield, o günden bu yana ölüm tehditleri aldığını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/04/iecrop/robert-redfield-reuters_16_9_1622790111.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/coronanin-laboratuvardan-yayildigini-ilk-o-soylemisti-eski-cdc-direktoru-redfield-olum-tehditleri-aliyorum-6468020/"]

 

[old_news_related_template title="Coronadan korunmanın formülü beslenmede: Vejetaryenler yüzde 73 daha az yakalanıyor" desc="ABD'li uzmanların 6 ülkede gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda vejetaryenlerin corona virüsüne yakalanma ihtimalinin, et tüketenlere göre yüzde 73 daha düşük olduğu öne sürüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/08/iecrop/vejetaryen-shutter-2_16_9_1623142234.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/coronadan-korunmanin-formulu-beslenmede-vejetaryenler-yuzde-73-daha-az-yakalaniyor-6474887/"]