ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve gelişinin 100. gününe yaklaşılırken, Ankara-Washington hattında da sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Uzun bir bekleyişin ardından geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilk kez telefonda görüşen Biden, ardından skandal bir karara imza atarak 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendirmişti.

Türkiye'nin tepki gösterdiği Biden'ın bu hamlesinin ardından ABD cephesinden yeni açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'yle son dönemde yaşanan ilişkilere dair konuştu. Yabancı Basın Merkezi'ndeki (FPC) bir online toplantıya katılan Blinken, ilk olarak Biden'ın soykırım çıkışına değindi.

UZUN SÜRELİ DEĞERLENDİRME

Blinken, Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu söylerken, Biden'ın aldığı kararın uzun süreli değerlendirmelerin ardından geldiğini aktardı. Durumun Erdoğan ile yapılan telefon görüşmesinde bildirildiğini vurgulayan Blinken, bu nedenle kararın bir sürpriz olmaması gerektiğini savundu.

Biden ve Erdoğan arasındaki görüşmenin oldukça iyi bir diyaloğa sahne olduğunu belirten Blinken, iki liderin yüz yüze görüşme için de pozitif bir yaklaşım içinde bulunduğunu söyledi.

YENİ YAPTIRIM UYARISI

Blinken konuşmasının devamında konuyu S-400 ve yaptırımlara getirdi. Türkiye'nin Rusya'dan yeni bir S-400 alımı gerçekleştirme görüşmeleri olduğuna değinen Dışişleri Bakanı Blinken, "Türkiye başta olmak üzere ABD'nin diğer müttefiklerinin de Rusya'dan silah satın almaktan kaçınması çok önemli. Buna alınacak ek S-400'ler de dahil" dedi.

Aksi takdirde ABD’nin Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası'nın (CAATSA) gündeme geleceğini aktaran Blinken, "Rus savunma kurumlarıyla yapılacak herhangi belirgin bir işlem, CAATSA'nın konusu olabilir. Bu mevcut olarak uygulanan yaptırımlardan ayrı olarak uygulanabilir" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Pentagon'dan 'soykırım' açıklaması: Türkiye ile askeri ilişkileri etkilemez" desc="ABD Başkanı Joe Biden'ın tepki çeken 'soykırım' çıkışı sonrası ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Bakanlık sözcüsü John Kirby, 'Türkiye NATO için önemli bir müttefik. Askeri ilişkilerde bir değişiklik olmasını beklemiyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/27/iecrop/john-kirby-pentagon_16_9_1619498833.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pentagondan-soykirim-aciklamasi-turkiye-ile-askeri-iliskileri-etkilemez-6398115/"]