ABD Başkanı Joe Biden'ın "Çekilme süreci 31 Ağustos'tan sonrasına da sarkabilir" açıklamasının ve batılı ülkelerin bu yöndeki taleplerine Taliban'dan çok sert bir yanıt geldi.

Reuters haber ajansına konuşan iki Taliban yetkilisi, "Taliban, batılı güçlerin Afganistan'dan ayrılma tarihi olan 31 Ağustos'tan sonrasına sarkmasına izin vermeyecek dedi.

Fakat kaynaklar henüz hiçbir hükümetin bu yönde bir talebi olmadığını ve Taliban ile iletişime geçmediğinin de altını çizdi.

JOHNSON, BIDEN'DAN SÜREYİ UZATMASINI İSTEYECEKTİ

Bu açıklamadan kısa bir süre önce İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ABD Başkanı Joe Biden'dan Afganistan'dan çekilmenin tamamlanacağı tarihin uzatılmasını isteyeceğini açıklamıştı.

Bakan tarafların bu konuda anlaşması durumunda dahi konunun Taliban'ın onayına tabi olacağını söyledi.

G7 ZİRVESİNDE GÜNDEM AFGANİSTAN

Johnson bu hafta ev sahipliği yapacağı G7 zirvesinde binlerce insanın ülkeyi terk etmek için Kabil havalimanına akın ettiği Afganistan konusunu gündeme getirecek.

Heappey LBC radyosuna yaptığı açıklamada zirveye ilişkin "Onlar bu gezegendeki en güçlü 7 kişi olsalar bile bu kararı tek başlarına alamazlar. Taliban'ın da bu konuda söz hakkı bulunuyor ve bu yüzden de 31'ine (Ağustos) kadar yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Heappey "Londra, Washington, Pars ve Berlin uzatma için çaba gösterse bile Taliban hayır diyebilir" dedi.
[old_news_related_template title="Afganistan'da Taliban'dan sonra şimdi de IŞİD endişesi" desc="İngiliz The Times'a konuşan üst düzey yetkililer, 'Kabil Havalimanı girişinde IŞİD'in canlı bombaları sivilleri hedef alabilir. Bu çok ciddi bir sorun' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/23/iecrop/isid-reuters_16_9_1629693549.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afganistanda-talibandan-sonra-simdi-de-isid-endisesi-6608330/"]

[old_news_related_template title="Hangi ülke kaç Afgan mülteci alacak?" desc="Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeden kaçmak isteyen Afganlar, havalimanları ve sınır kapılarına akın etti. Avrupa Birliği, komşu ülkelere sınırları açın çağrısında bulundu. Ülkedeki kaos ortamı günden güne yerini korku ve endişeye bırakırken, Dünya, Afganlara yardım eli uzatmakta yine yetersiz... Bazı ülkeler, sadece kendi personellerini ülkelerine kabul edeceklerini açıklarken, bazıları da en fazla 10 mülteci alabileceklerini açıkladı. İşte Dünya'nın insani krize bakışı; " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/20/iecrop/depophotos_17230930_16_9_1629449079.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/hangi-ulke-kac-afgan-multeci-alacak-6603428/"]

[old_news_related_template title="İngiltere, Türkiye'deki 'Afgan mülteci' planını açıkladı, siyasetçilerden tepki yağdı" desc="İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın 'Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için merkezler kurma planı' yaptıklarını açıklamasına muhalefetten tepki yağdı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bu konuda iktidara yaptığı uyarıları hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, 'Hepiniz yalancısınız. Kılıçdaroğlu ilk günden bu yana doğruları söylüyor. Türkiye, AKP tarafından dünyanın mülteci kampı yapılmak isteniyor” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/22/iecrop/multeci-iha-1_16_9_1629660897.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ingiltere-turkiyedeki-afgan-multeci-planini-acikladi-siyasetcilerden-tepki-yagdi-6608056/"]