Ghani, ülkedeki durumun altı ay içinde kontrol altına alınması için hükümetin bir planının olduğunu belirtti.

Washington yönetiminin 31 Ağustos'a kadar Afganistan'daki tüm askerlerini geri çekeceğini açıklamasından sonra radikal İslamcı Taliban grubu ülke genelinde hızla ilerlemiş ve son birkaç günde üç eyalet merkezine doğru hücuma geçmişti.

Ghani, "Mevcut durum, uluslararası birliklerin anide çekilme kararından kaynaklanıyor. Son üç ayda beklenmedik bir durumla karşılaştık" dedi. Ghani, ülkedeki daha da kötüleşen güvenlik durumu düzeltilmeden Taliban'ın barış yapmaya yönelmeyeceğini belirtti.

GÖRÜŞMELERDE İLERLEME SAĞLANAMADI

Afgan hükümeti ve Taliban arasında Katar'ın başkenti Doha'da geçen yıl başlayan barış görüşmeleri birkaç kez yapılmış ancak önemli bir ilerleme sağlanamamıştı. Doha'daki son görüşmede iki taraf da görüşmelerin hızlandırılması konusunda taahhütte bulunmuştu.Ghani militanların terörist gruplarla bağlarını koparmadıklarını ve kadınlarla sivil toplum aktivistlerine karşı saldırıları arttırdıklarını açıkladı. Taliban ise Ghani'nin suçlamalarını reddetti.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahid, Twitter'dan, "Savaş ilanı, suçlamalar ve yalanlar Ghani'nin hükümetinin süresini uzatamaz. Allah'ın izniyle, onun zamanı doldu" dedi.

[old_news_related_template title="Guardian'dan çok sert ifade: Avrupa ahlaki pusulasını yitirdi" desc="İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian, Avrupa'nın mültecilere kapılarını kapatması ile ilgili çok sert bir başyazı yayınladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/02/iecrop/11vizekuyrugu_16_9_1627435143_16_9_1627882817.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/guardiandan-cok-sert-ifade-avrupa-ahlaki-pusulasini-yitirdi-6569707/"]

[old_news_related_template title="ABD'den yeni Afgan mülteci programı: 50 bin kişi gidecek" desc="ABD'de Biden hükümeti, Afganistan'daki askerlerin çekilmesinin ardından Afganların ABD'ye mülteci olarak kabul edilmeleri için yeni bir program başlatacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/02/iecrop/afgan-multeci-reuters_16_9_1627894364.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdden-yeni-afgan-multeci-programi-50-bin-kisi-gidecek-6570017/"]