11 Eylül saldırıları sonrasında ABD önderliğindeki batılı koalisyon güçlerinin Afganistan'a girmesiyle 1996-2001 yılları arasındaki etkisini yitiren Taliban ülkede geçen hafta kontrolü ele aldı... "Biz artık 20 yıl önceki Taliban değiliz" açıklamasına rağmen şiddet, ölüm, kaos ve nefretten beslenen Taliban'ın yönettiği ülkede endişe ve karmaşa her geçen gün katlanarak devam ediyor.

Uluslararası kamuoyunun desteğini bekleyen Taliban, ülke içinde pozitif yönde bir adım atmazken Afganistan tarihinin önemli figürlerinden biri olan Ahmed Şah Mesud'un kardeşi açıklamalarda bulundu.

Sabaha karşı Van sınırında yapılan baskında çok sayıda erkek Afgan gözaltına alındı.


Seksenli yıllarda Afganistan'ın Sovyetler Birliği'ne karşı başlayan direnişinin en önemli isimlerinden biri haline gelen Ahmed Şah Mesud'un kardeşi Ahmed Veli Mesud, "Eğer Taliban herkesi kapsayan bir hükümet kurmazsa direnişe hazır olsun" dedi.

Taliban karşısında direnen isimlerin başında  gelen ve Penşir vadisinde konumlanan Mesud, İngiliz Financial Times'a açıklama yaptı. Mesud, "Eğer bir barış anlaşması olursa herkes katılır. Fakat eğer bir anlaşma olmazsa, sadece Penşir vadisi değil, Afgan kadınları, sivil halk, genç jenerasyon... herkes direnişe katılır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı güçle işgal etmek demek, insanların kalbini ve aklını da kazandığınız anlamına gelmez" dedi.

1996'da Taliban ülke yönetimini ele geçirdiğinde, bu örgütle mücadeleye başlayan Ahmed Şah Mesud, 11 Eylül 2001 saldırılarından birkaç gün önce El-Kaide tarafından öldürülmüştü.

TARİFELİ UÇAK ÇAĞRISI

Afganistan'dan kaçmak isteyenler havalimanında izdiham yaratırken, Wall Street Journal'ın özel haberinde ise ABD'den bu konuda bir adım geldiği kaydedildi.

İnsanları ülkeden çıkarmada büyük zorluk yaşayan ABD'den üst düzey yetkililerin havayolu şirketleriyle iletişime geçmeyi gündemine aldığı ortaya çıktı. Wall Street Journal'ın özel haberinde, "Yetkililer ABD merkezli havayolu şirketlerine giderek tahliye sürecinde destek isteyebilir. ABD ordusunun planları arasında da kalabalığı azaltmak için yeni üsleri açabileceği belirtildi" denildi.

HAVALİMANINDA 7 KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan bugün İngiltere Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada Kabil Havalimanı yakınlarında yaşanan arbedede 7 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Bakanlık, "Alandaki durum şu an aşırı derecede zorlayıcı fakat ortamın güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

İngiltere Savunma Bakanlığı bugün yaptığı bir diğer açıklamada 13 Ağustos tarihinden itibaren yaklaşık 4 bin kişiyi Afganistan'dan tahliye ettiklerini belirtti. Bakanlık açıklamasında, İngiltere Silahlı Kuvvetlerinin Kabil Havalimanından 13 Ağustostan bugüne kadar yaklaşık 4 bin İngiliz ve Afgan sivili tahliye ettiğini ifade etti. Bakanlık tahliye çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

NATO: GEÇEN HAFTA EN AZ 20 İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ

Öte yandan Reuters'a açıklama yapan bir NATO yetkilisi geçen hafta Kabil Havalimanı'nda yaşanan olaylar sırasıdna en az 20 kişinin öldüğünü açıkladı.

İsmini açıklamak istemeyen yetkili, "Kabil Havalimanı dışındaki kriz çok talihsizdi. Odağımız bütün yabancıları olabildiğinde erken bir şekilde tahliye etmek" dedi. Yetkili, "Bölgedeki güçlerimiz Kabil Havalimanı dışında sıkı mesafeler kurdu ve Taliban ile herhangi bir çatışmayı engelledi" ifadesini kullandı.