ABD'nin Afganistan'dan 20 yıl sonra çekilmesi ve Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirmesiyle birlikte ülkedeki kaos ortamı sürüyor.

ABD ve Batılı ülkelerin tahliye sürecinde Kabil Havalimanı'na akın eden binlerce insanın görüntüsü uluslararası medyanın gündeminden günlerce düşmedi. ABD'nin çekilmesiyle beraber kritik önem taşıyan havalimanının durumunun ne olacağı da merak konusuydu.

Taliban'ın Türkiye ve Katar'a havalimanının işletilmesi için teklif yaptığı ortaya çıkarken, bugün uluslararası ajanslara sıcak bir gelişme yansıdı. Katar'ın Afganistan Büyükelçisi, Kabil Havalimanı'nda iç hat uçuşlarının yeniden başladığını duyurdu.

PİST YENİLENDİ, YARDIMLAR GELİYOR

Afgan yetkililerle birlikte yapılan çalışma sonucu pistin yenilendiği belirtilirken, ilk uçuşların Kabil'den Mezar-ı Şerif ve Kandahar şehirlerine yapıldığı öğrenildi. Katar Büyükelçisi, havalimanına yardımların da ulaşmaya başlayacağını aktardı.

TÜRKİYE'DEN GÜVENLİK ŞARTI

Geçtiğimiz günlerde kimliklerini gizli tutarak Reuters'a açıklamalarda bulunan iki Türk yetkili, Taliban'ın Türkiye'ye yaptığı teklifle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türkiye teknik olarak havalimanının işletmesini yapabilir. Ancak bizim talebimiz güvenliğin de Türkiye tarafından sağlanması. Bu çok ciddi bir iş, işletme ve güvenliği birlikte düşünmek zorundayız. Güvenlik Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sağlanmayacaksa bile Türkiye tarafından yürütülmeli. Eski askerlerden, polislerden ya da tamamen özel şirketlerden oluşan bir güvenlik ekibi oluşturulabilir."

[old_news_related_template title="Afganistan'da son vilayet de düştü... Taliban'dan kutlama ateşi katliamı: 17 ölü" desc="Taliban, Afganistan'da son vilayetin de kontrolünü eline aldı. Başkentte kutlama ateşi açan Taliban militanları dehşet saçtı. Olaylarda 17 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/04/iecrop/taliban-reuters_16_9_1630747475.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afganistanda-son-vilayet-de-dustu-talibandan-kutlama-atesi-katliami-17-olu-6630399/"]

[old_news_related_template title="Türk yetkililer Kabil Havalimanı teklifiyle ilgili şartı açıkladı" desc="Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı işletmesi yönündeki teklifin ardından ismini vermeyen Türk yetkililer Reuters'a konuştu. Türkiye'nin Taliban'ın teklifini bu haliyle kabul etmeyeceğini söyleyen yetkililer, 'Türkiye teknik olarak havalimanının işletmesini yapabilir. Ancak bizim talebimiz güvenliğin de Türkiye tarafından sağlanması' ifadelerini kullandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/27/iecrop/taliban-kabil-reuters_16_9_1630067296.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/turk-yetkililer-kabil-havalimani-teklifiyle-ilgili-sarti-reutersa-acikladi-guvenligi-de-turkiye-saglamali-6616810/"]

[old_news_related_template title="Çocuklar için gönüllü olmuştu: Son fotoğrafı Afgan bebekle" desc="IŞİD-K terör örgütünün Afganistan’da gerçekleştirdiği canlı bomba eylemi sonucu hayatlarını kaybeden 13 askerin naaşı Amerika’ya getirildi. Saldırıda hayatını kaybeden askerlerin arasında yer alan 23 yaşındaki Nicole Gee'nin arkadaşları, sosyal medyada onun için yaptıkları paylaşımlarda çevresinde iyilik meleği olarak bilindiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/30/iecrop/nicole-gee-hopali-1_16_9_1630297155.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-askerlerinin-cenazeleri-ulasti-son-fotografi-afgan-bebekle-6620997/"]