Taliban'ın Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından ülkede baş gösteren kaos ortamı gün geçtikçe şiddetini artırıyor.

Afgan vatandaşlarının Kabil Havalimanı'nda çaresiz bekleyişi sürerken, pazar gününden bu yana en az 12 kişinin havaalanındaki olaylar sırasında hayatını kaybettiği öğrenildi.

BAĞIMSIZLIK GÜNÜ KUTLUYORLARDI

Öte yandan, Reuters'ın son dakika olarak duyurduğu habere göre, Afganistan'ın Esedabad kentinde, Afganistan'ın Bağımsızlık Günü'nü kutlayan ve ülke bayrağı açan kişilere ateş açıldı.

Görgü tanığı Muhammed Salim, Reuters'a yaptığı açıklamada, perşembe günü Afganistan'ın Esedabad kentinde Taliban militanlarının Bağımsızlık Günü mitinginde ulusal bayrak açan insanlara ateş açması sonucu birçok kişinin hayatını kaybettiğini ve onlarca yaralı olduğunu bildirdi.

Konuyla ilgili Taliban henüz bir açıklama yapmadı.

KABİL HAVALİMANI'NDAN YÜREK BURKAN GÖRÜNTÜLER

[embed]https://www.dailymotion.com/video/x83ix6j[/embed]

Kabil Havalimanı'ndan gelen bu görüntüler ise yaşanan insanlık dramını gözler önüne serdi. Görüntülerde, duvarı atlayarak havalimanına girmeye çalışan kalabalık gözüküyor. Aileler çaresizce çocuklarını havalimanı duvarından geçirmek için uğraşırken, bir ABD askerinin de yaşananlar sırasında bir kız çocuğuna yardımcı olduğu görülüyor.

BIDEN'DAN SERT AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, bugün ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, Taliban'ın 'uluslararası toplum tarafından tanınmak isteyip istemediğine karar vermesi gerektiğini söyledi' ve grubun temel inançlarını değiştirdiğini düşünmediğini de sözlerine ekledi.



ESKİ CUMHURBAŞKANI KARZAİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Bugünün dikkat çeken olaylarından biri de Taliban ile Afganistan'ın önde gelen siyasetçilerinin bir araya gelmesiydi. Taliban, oluşturduğu bir heyetle eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ve Hizb-i İslami Partisi Lideri Gülbeddin Hikmetyar ile görüştü.

RUSYA'DAN TARAFLARA ÇAĞRI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya Dışişleri Bakanı Najla Mangoush'u Moskova'da konut etti. Lavrov mevkidaşı Mangoush ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, tüm dünyanın dikkatle yakından izlediği Afganistan'daki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

Taliban'ın ülkedeki siyasi aktörlerle diyalog kurmak istediklerini söylemesini memnuniyet verici bir adım olarak değerlendiren Lavrov, "Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah'ın çağrısıyla eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin de katılacağı bir toplantı yapılacağı duyuruldu.

Taliban'ın, Afganistan'daki diğer siyasi güçlerle diyaloğa girmek istediklerine dair açıklamasını da memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tür süreçleri mümkün olan her şekilde teşvik edeceğiz ve bu niyetleri somut eylemlere dönüştürmek için çaba göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="'Taliban, 1 trilyon dolarlık maden kaynağına sahip'" desc="Afganistan'ın kontrolünü ele geçiren Taliban, ülkenin zengin maden yataklarına da sahip oldu. Peki Taliban, değeri 1 trilyon doları aşan bu maden zenginliğinden faydalanabilecek mi? Uzmanlar bunun pek mümkün olmadığı görüşünde... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/19/iecrop/taliban2_16_9_1629356729.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/taliban-1-trilyon-dolarlik-maden-kaynagina-sahip-6601327/"]

[old_news_related_template title="Teknoloji şirketlerinde Taliban krizi" desc="Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesiyle beraber sadece ülkelerin değil, teknoloji şirketlerinde de nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu oldu. Peki hangi teknoloji şirketleri Taliban'ın faaliyetlerine izin veriyor? Taliban'ın içeriklerini engellemeyen sosyal ağlar grubu tanımış mı oluyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/19/iecrop/taliban4-reuters_16_9_1629358844.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/teknoloji-sirketlerinde-taliban-krizi-6601349/"]

[old_news_related_template title="Afgan Popstar kargo jetiyle Türkiye'ye kaçtı" desc="Afganistan'ın en ünlü pop yıldızlarından Aryana Sayeed, Taliban'ın yönetime gelmesinin ardından, ABD kargo uçağıyla İstanbul'a kaçtı. Sayeed, o görüntüleri Instagram hesabından yayınladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/19/iecrop/318730_1280x720-1_16_9_1629373031.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afgan-popstar-kargo-jetiyle-turkiyeye-kacti-6602051/"]