Almanya'da hükümeti kurmak için anlaşan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Liberaller (FDP), koalisyon protokolünü de açıkladı.

SPD ve Libareller, bu protokol ile yeni bakanları parti kurullarına onaylatacak. Ancak söz konusu süreçte Yeşiller’de büyük kriz patladı.

SOL KANATTAN BÜYÜK İTİRAZ

Yeşiller’in eski bakan ve sol (Linke) kanadının lideri Jürgen Trittin, Realos (gerçekçi) denilen kanadın, Cem Özdemir’i "Tarım Bakanlığı"na getirmesine karşı direnişe geçti.

Sol kanat, gerekirse koalisyon protokolüne onay vermeyeceğini, hatta ayrılabileceğini açıkladı.

En geç 17.30’da açıklanması gereken Yeşil bakanlar bu nedenle belirlenemedi. Hatta sol kanat, Yeşiller’den ayrılmayı bile planladı.

Bunun üzerine görüşmelere ara verildi. Yeşil bakanların açıklanmasının bugüne kalacağı belirtildi. Ancak araya ağır toplar girdi, görüşmelere devam edildi.

SAATLER SONRA BELİRLENDİ

Almanya saati ile 21.30’da anlaşmaya varıldı, kriz büyük zorlukla sona erdirildi ve sonunda 5 bakan belirlendi.

Berlin’deki toplantıda Eşbaşkan Annalena Baerbock’un Dışişleri Bakanı, Robert Habeck’in Başbakan Yardımcısı ve İklim-Enerji Bakanı, Steffi Lemke’nin Çevre Bakanı, Anne Spiegel’in ise Aile Bakanı olması kararlaştırıldı.

Yeşiller’in önemli isimlerinden Cladia Roth’un ise Kültür ve Medya Alanı’nda Devlet Bakanlığı (Müsteşar) görevine getirilmesi kararlaştırıldı.

Böylece, partideki sol kanat, Tarım Bakanı olması beklenen Anton Hofreiter’ı kaybetti ama onun yerine iki kişiyi kabineye göndermiş oldu.

Şimdi bu karar, Yeşiller’in 125 bin üyesinin onayına sunulacak. Onayın ardından Yeşiller’in bakanları ve hükümete girişi netleşecek.

[old_news_related_template title="Almanya'da Türk devrimi: Protokol belli oldu" desc="Yeni Alman hükümeti, Türkleri, birinci kuşağa eşit vatandaşlığı ve eşit hakları koalisyon protokolüne aldı. Üç yılda vatandaşlık verilecek. Koalisyon protokolüne Türkler de girdi ve 'Göçmenler, ülkemizin inşasına yardımcı oldular. Türkler, bunun simgesidir' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/25/iecrop/almanya-reuters1_16_9_1637836371.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/almanyada-turk-devrimi-protokol-belli-oldu-6789490/"]