Almanya Meclisi son seçimlerden sonra açılışını yapıp faaliyete geçerken Sosyal Demokrat Parti’den Baerbel Bas, Meclis Başkanlığı’na seçildi.

Dört büyük partinin Meclis Başkanvekilleri de seçimlerle belli oldu. SPD’den Türk kökenli ve çifte vatandaş Saliha Aydan Özoğuz (54), Meclis Başkanvekillerinden biri oldu. İlk kez bir Türkiye kökenli milletvekili, Meclis Grup Başkanvekili oldu.

SPD milletvekili olan, İstanbul göçmeni ailenin kızı Özoğuz, 738 vekilin bulunduğu mecliste 544 oy aldı. Hıristiyan Demokrat Parti’nin Meclis Grup Başkanvekili Yvonne Magwas, Yeşiller’in Claudia Roth, FDP’nin ise Wolfgang Kubicki oldu.

Aşırı sağcı AfD’nin adayı ilk turda seçilemedi. AfD başka bir aday göstermedi.

Aydan Özoğuz


FINDIK TİCARETİ İÇİN GELMİŞTİ

Hamburg doğumlu Aydan Özoğuz, 2009’dan beri Almanya Meclisi’ndeydi. Özoğuz, 2013'ten 2018'e kadar Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komiseri olarak görev yaptı.

Özoğuz'un ailesi, 1961 yılında bir fındık ithalat şirketi kurmak için İstanbul'dan Hamburg'a taşındı. Özoğuz, Hamburg-Lokstedt'te büyüdü ve 1986'da Corveystraße'de liseden mezun oldu. Daha sonra 1994 yılında başarı ile tamamladığı Hamburg Üniversitesi'nde İngilizce, İspanyolca ve insan kaynakları yönetimi eğitimi almaya başladı.

Öğrenimi sırasında Hamburg Türk Öğrenci Birliği'nin üyesiydi ve iki yıl boyunca başkanlığını yaptı. 1989'dan beri hem Türkiye hem de Almanua vatandaşlığına sahip.

Bu arada Cumhurbaşkanı Steinmeier, Başbakan Merkel’den hükümetin istifasını aldı. Steinmeier, yeni hükümet kurulana kadar başbakan ve diğer bakanların görevlerini yapmalarını istedi.

AYDAN ÖZOĞUZ KİMDİR?

1967 Hamburg doğumlu Aydan Özoğuz, Hamburg Üniversitesi'nde İngilizce, İspanyolca ve İnsan Kaynakları Yönetimi okudu. 2001-2008 yılları arasında Hamburg Eyalet Parlamentosu'nda vekil olan Özoğuz, 2009'da Federal Meclis seçimlerini kazanarak SPD'nin Federal vekili olarak başkent Berlin'e gitti.

2011-2017 yılları arasında SPD Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Özoğuz, 2013-2018 yılları arasında Merkel Hükümeti’nin Uyum, Göç ve Mültecilerden Sorumlu Bakanı olarak görev yaptı. 26 Eylül 2021’de yapılan seçimlerde 4. defa federal vekil seçilen Aydan Özoğuz, seçimlerde 1. parti gelen SPD tarafından Meclis Başkan Vekili olarak önerildi. İlk göçmen kökenli Bakan olan Özoğuz, bu sefer de meclis başkan yardımcılığına seçilerek yeni bir ilke imza atmış oldu.