Almanya'nın yarısı sular altında... Son 200 yıldır görülmeyen miktarda yağmur düştü, ülkenin yarısı göle döndü ve tarihin en büyük maddi zararı oluştu.

 

Meteorologlar, "Tarihin en pahalı yağmuru" yorumları yaparken, binlerce evi su bastı. Altena kasabası ve diğer bir bölgede iki itfaiye eri ile bir polis boğularak öldü. Öte yandan Alman Bild gazetesi, ölü sayısının 9'a çıktığını açıkladı. Haberi polisin açıklamalarına dayandıran Bild, onlarca insanın da kayıp olduğunu duyurdu.

Fakat bu haberden kısa bir süre sonra Alman makamlar ölü sayısının 42'yi geçtiğini duyurdu. Öte yandan yaşananların ardından yaklaşık 60 kişinin kaybolduğu belirtildi.



Bonn'un güneyindeki şarap üretiminin yoğun olduğu Ahrweiler bölgesini vuran sel suları onlarca evi de yıktı.

Eifel’de 30 kişi kayıp. Hagen kenti tamamen sular altında. Almanya’nın yanı sıra İsviçre’de de yağışlar büyük zarar verdi ve halen de devam ediyor.



OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Yağmurdan özellikle Türklerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti etkilendi. Hagen’de bir yaşlılar yurdu su bastığı için boşaltıldı. Birçok yerde toprak kayması oldu.

Vulkaneifel’de olağanüstü hal ilan edildi. Wuppertal’da bir baraj boşaltılıyor ama hemen yeniden dolduğu için tehlike büyüyor. Radervormwald kasabasında yaşayanlar için barajın patlaması ihtimali nedeniyle hayati tehlike var.

ONLARCA EV YIKILDI, ÇOK SAYIDA KAYIP VAR

Adenau’ya yakın Eifel’de 6 ev çöktü. 25 evin daha çökme tehlikesi var. 30 kişi kayboldu. Saksonya’da şiddetli yağmur ve selin başından beri kayıp olan bir polisin öldüğü sanılıyor.

Rhein- Erft Polisi, halka evlerinden çıkmama çağrısı yaptı. Aachen, Hagen, Düsseldorf ve Köln civarı ile çevre ilçeler yağışlardan en çok etkilenenler oldu.

İTFAİYE YETİŞEMİYOR
Arabalar sellere kapıldı, otoparklar suyla doldu. Sadece Düsseldorf’ta bir iki saat içinde 330 su baskını ihbarı geldi. Erkrath’taki mülteci yurdu boşaltıldı. Bir çok yerde halk, su baskınları nedeniyle bunalan itfaiyeye yardım için, su pompaları ile yardıma koşuyor. Evlere, bankalara, işyerlerine su dolmaması için kum torbaları hazırlıyor.

Meteorologlar, son 200 yılda görülmeyen miktarda yağış düştüğünü ve nedeninin küresel iklim değişikliğinden yağışlı hava bloğunun yavaş ilerlemesi olduğunu belirtiyor.

METREKAREYE 150 LİTRE

Metrekare başına 150 ile 200 litre yağış düşerken, aşırı yağışların Kuzey Ren Vestfalya, Doğu Belçika, Yukarı Pfalz, Rheinland-Pfalz ve Saarland’da etkili olmaya devam edeceği açıklandı. Bu bölgelerde, alarm seviyesi 4 ve en yüksek seviye olan 5 olarak açıklandı. Ayrıca Frankfurt ve çevresi ile Hessen Eyaleti’nin bir bölümünde de "3. derecede alarm" verildi.

Ren nehri kenarlarındaki bir çok kamp yeri boşaltıldı. Nehirlerin kollarının yakınlarına gidilmemesi istendi. Ren ve Main nehirlerinde son 200 yıldır görülmeyen yükseklikte su seviyesi artışı var. En son 1980 yılında bu aylarda su seviyesi artmıştı ama o zaman bile ortalama 1.5 metre daha alçaktı.

[old_news_related_template title="İkinci Dünya Savaşı'ndan beri Almanya'da bir ilk" desc="Almanya'yı üç gündür terk etmeyen aşırı yağışlar sonucu metkareye 200 litreden fazla yağış düştü. Kuzey Ren Vestfalya, Baden Württemberg, Rheinland Pfalz, Yukarı Plalz bölgesinin yanı sıra İsviçre ve Doğu Belçika yağışlardan yoğun etkileniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/15/iecrop/almanya-aligulen0_16_9_1626335205.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/ikinci-dunya-savasindan-beri-almanyada-bir-ilk-6540237/"]