Batılı güçlerin Afganistan'dan ayrılıp Taliban'ın bölgede güç kazanmasıyla birlikte artan Afgan mülteci sayısı Avrupa Birliği içerisinde çatlak yarattı.

ABD ve batılı güçlerin işgali sonrasında etkisini yitiren Taliban, bölgedeki askerlerin ayrılması sonrasında bölgede etkisini artırmaya devam ediyor. Son haftalarda çatışmaların ve şiddetin arttığı ülkede Taliban'dan kaçmak isteyen çok sayıda Afgan, Belarus üzerinden batıya gitmeye başladı.

Çok sayıda Afgan göçmen batıya doğru ilerlerken, Reuters haber ajansı bu konunun Avrupa Birliği içerisinde bir kriz yarattığını ortaya çıkardı. Reuters'ın ele geçirdiği mektupta, Avusturya, Danimarka, Belçika, Hollanda, Yunanistan ve Almanya resmi olarak başvuruda bulundu. Mektupta, "Afgan mültecilerin geri gönderilmesinin askıya alınması yanlış mesaj veriyor ve çok daha fazla Afgan vatandaşının ülkeden ayrılarak AB'ye doğru yola çıkmasını motive edebilir" ifadesi yer aldı.

5 Ağustos'ta gönderilen ve halen yanıtlanmayan mektupta, "Bu sebeple sizden ve Komisyon'daki ekibinizden Afgan hükümetiyle görüşmenizi ve gelecek aylarda bu iadelerin nasıl gerçekleştirilebileceğini detaylıca görüşmenizi istiyoruz" denildi. Reuters haber ajansı özellikle Belarus'tan çok sayıda mültecinin AB'ye giriş yaptığını aktarırken, Polonya ve Letonya'da da çok sayıda mülteci bulunduğunu aktardı.

[old_news_related_template title="Pentagon'dan Afganistan uyarısı: Doğru yönde gitmiyor" desc="ABD'nin 20 yıl sonra çekilme kararı aldığı Afganistan'la ilgili Pentagon'dan çarpıcı bir açıklama geldi. Ülkedeki durumun doğru yönde gitmediğini belirten Pentagon Basın Sekreteri John F. Kirby, ABD'nin gerektiğinde hava saldırıları ile terörle mücadele desteği vereceğini aktardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/10/iecrop/john-kirby-pentagon_16_9_1628587498.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pentagondan-afganistan-uyarisi-dogru-yonde-gitmiyor-6585336/"]

[old_news_related_template title="The Economist'ten Afgan mülteciler analizi: Türkiye karar verme yeri" desc="İngiliz The Economist dergisi, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ve Taliban'ın ülkenin pek çok yerinde kontrolü ele geçirmesinin ardından çok sayıda Afgan sığınmacının İran sınırından Türkiye'ye ulaşmasıyla ilgili bir makale yayınladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/30/iecrop/afgan-multeci-reuters_16_9_1627639062.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/the-economistten-afgan-multeciler-analizi-turkiye-karar-verme-yeri-6564799/"]