Devlet başkanları ve cumhurbaşkanları görev sürelerinin sona ermesinin ardından makamlarını haleflerine teslim ederler ve bu ekseriyetle bir devir teslim töreniyle gerçekleşir. Buna bir "taşınma" da diyebiliriz. Hayatının bir döneminde bir yerden bir yere taşınmış olan herkes bilir ki bu süreçler yorucu süreçler... Tek göz oda da olsa bu böyle; 132 odalı Beyaz Saray'da ikamet ediyorsanız da...

'ORGANİZE BİR KAOS'


132 odalı Beyaz Saray'da elbette her oda Trump çiftinin kişisel eşyalarıyla dolu değil ancak bu devir teslim sürecinin operasyonel boyutunu küçültmüyor. Beyaz Saray'da 21 yıl boyunca yer göstericilik de diye diyebileceğimiz baş teşrifatçılık görevi yapan Gary Walters, Washington Post'a yaptığı açıklamada bu süreci "Organize bir kaos" olarak tanımlıyor.

Hele ki bu yıl hem pandeminin hem de son yaşanan kalkışmanın etkisiyle alınan ekstra önlemler, tahmin edilene göre görevlilerin işini çok daha zorlaştıracak. Yeni başkanın yemin törenine katılmayan ilk ABD başkanı olarak, yine absürd bir şekilde tarihe geçmeye hazırlanan Donald Trump'ın çarşamba günü Beyaz Saray'a erken veda edecek olması süreci daha da karmaşık hale getirecek. Öte yandan Melania'nın Biden ailesini bir gelenek olan Beyaz Saray turuna davet etmemesi de bir başka enteresan detay olarak göze çarpıyor.

Çim biçerek harçlığını kazanan 11 yaşındaki Frank Giaccio, Sarah Huckabee Sanders'a yazdığı mektupta Beyaz Saray'ın çimlerini biçme hayalini anlatmış; Sanders'ı bu mektubu iletmesiyle Frank'in hayali gerçek olmuştu. (Fotoğraf: Reuters)

GECE 04.00'TE TOPLANTI!


Yaklaşık 12 saatlik kaotik operasyon adeta fırtına öncesi sessizlik olarak tasvir edilebilecek bir toplantıyla başlayacak. Beyaz Saray'ın 90'ın üzerinde çalışanı ve ayrıca bu için yetkilendirilen kuruluşların görevlileri gece 04.00'te Beyaz Saray'da toplanacak. Bu sözü geçen 90'ın üzerinde çalışanın hiçbirinin siyasi görevliler ve bürokratlar olmadığının altını çizelim. Bu çalışanlar yalnızca Başkan ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için görev yapıyorlar.

Walters'ın ardından 2007'de göreve gelen baş teşrifatçı Stephen Rochon, "Yeni başkan elini kaldırıp yemin edene kadar Beyaz Saray'ın mevcut başkana ait olduğunu aklımızda tutarız" diyor.

08.30'DA DUYGUSAL ANLAR BAŞLIYOR...


Sabah 08.30'da State Dining Room denen yemek odasında aile, çalışanlarla vedalaşacak. Bu vedanın hep zor olduğunun altını çizen Rochon, "Başkan (George W.) Bush, vedada çalışanlara seslenirken neredeyse gözyaşlarını tutamamıştı. Emekli bir ordu mensubu olarak benim de kendime hakim olmam gerekir ancak ben de ağlamaklı olmuştum, çalışanlar da..." sözleriyle anımsıyor.

Ağustos 2017'de ABD Başkanı Donald Trump'ın 17 günlük New Jersey tatiline çıkmasının ardından, Beyaz Saray'ın Batı Kanadı diye tabir edilen bölümünde yenileme ve düzenleme çalışmaları yapılmıştı. Beyaz Saray'ın en önemli iki noktası Oval Ofis ve Roosevelt Odası fırsattan istifade tadilattan geçirilmişti. (Fotoğraflar: Depo Photos)


Hediyeler de bu devir teslimde bir gelenek. Çalışanlar adına baş teşrifatçı, başkana bir hediye sunmakta. Bu geleneği başlatan Walters, 1989'da Ronald Reagan'a yemin gününde ve ofisteki son gününde Beyaz Saray'ın kubbesinde dalgalanan ABD bayraklarını hediye etmiş.

SAAT 10.30: KAOS BAŞLASIN!


Saat 10.30'da kaos resmen başlıyor. Nakliyat araçlarının gelmesiyle eşya taşıma süreci başlarken güvenlik gerekçesiyle Beyaz Saray çalışanları dışında hiç kimse taşıma işlemine katılamıyor. Rochon bu gerekliliği "Kişisel bir eşyanın internette satışa çıkarıldığını görmek istemezsiniz" sözleriyle açıklıyor.

Eşyalar çıkarıldıktan sonra ise dip köşe temizlik başlıyor. Badanası için 570 galon (2 bin 175 litre) boya gereken Beyaz Saray bizim bildiğimiz taşınma süreçlerinde olduğu gibi badanaya ihtiyaç duymuyor. En azından şimdilik. Ancak derinlemesine temizlikte çok ciddi bir efor sarfediliyor. Hatta temizlik o kadar detaylı ki mevcut baş teşrifatçı Walters, corona virüsü için temizlikte özel bir prosedüre gerek bile olmadığını söylüyor.

Temizlikten sonra sıra küçük ayarlamalara geliyor. Odaların sıcaklığı ve nemlilik oranları gibi ayarlar, haftalar öncesinden Biden ve ailesine soruldu bile. Yeni başkan ve ailesi bu süreçte detaylı bir form dolduruyor.

"Badanaya ihtiyaç yok" dedik ama bu noktada küçük rötuşlar yapılıyor ayrıca TV'nin yeri, Internet kablolarının kontrolü, aydınlatma ile ilgili ayarlamalar da bu noktada yapılıyor.