İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, kapsamlı bir analiz yayınladı... Gazetenin köşe yazarlarından David Gardner imzalı makalede, Biden'ın Orta Doğu politikaları ve öngörüler yer aldı.

Gardner'ın "Joe Biden, Orta Doğu'da terslik için çok büyük potansiyel bulacak" başlıklı makalesinde, "Göreve başlayan başkan, İsrail gibi geleneksel ABD müttefiklerinin yanı sıra düşmanlarıyla da sorunlarla karşılaşabilir. Biden, Amerika'nın bölgedeki geleneksel müttefikleriyle, düşmanlarıyla olandan çok daha büyük sorunlarla karşılaşabilir. İsrail'in yanı sıra liderleri Netanyahu gibi inatçı ve gaddar davranışları Trump tarafından korunan Suudi Arabistan ve Türkiye'ye karşı da terslik için potansiyel var" yorumunu yaptı.

"PRENS ŞOK YAŞADI"

İsrail'in Batı Şeria'daki genişlemesinin arkasında Trump olduğunu yazan Gardner, Biden'ın ekibinin aynı Obama döneminde olduğu gibi İsrail-ABD ilişkilerini soğuk tutacağını yazdı. ABD'nin Kudüs büyükelçiliğini kapatmayacağını buna karşılık Filistinliler için bir başkonsolosluk açılmasının gündemde olduğunu iddia etti.

Biden yönetiminin en büyük zorluğu Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile yaşayacağını öngören Gardner, "Seçim kampanyası sırasında Biden, 75 yıllık ABD-Suudi Arabistan ortaklığını gözden geçirmekle tehdit etmişti. Prens Selman, Trump'ın mağlubiyetiyle şok olurken devleti yönetenler gibi hareket etmeye başlamıştı" ifadesini kullandı.

"CANA YAKIN YÜZÜNÜ GÖSTERİYOR"

Türkiye ile ilgili de bir paragraf yazan Gardner, "Ve ayrıca Rusya'dan savunma sistemi alan istikrarsız bir NATO müttefiki, ABD'nin İran'a yaptırımlarını delen ve bölgede sert güç uygulayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da var. Bu siyaset Erdoğan'ın Neo-İslamcı tabanını güçlendirmek ve sağcıları kazanmak için kullanıldı. Fakat Ankara'yı önceden kestirilemeyen ve düşmanca gören ABD ve Avrupa, Türkiye'nin ast güç olarak görüldüğü geçmişteki yaklaşımının sona erdiğini anlamalı" yorumunu yaptı.

Gardner, "Şu an Türk siyasetçi Prens Selman ve Netanyahu gibi yeni ABD başkanına daha cana yakın yüzünü gösteriyor" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Biden göreve gelir gelmez Türkiye karşıtlığı başladı" desc="Dün gerçekleşen yemin töreni ile resmen ABD'nin 46'ncı başkanı olan Joe Biden'a Ermeni lobisi hemen dört koldan sarıldı... Ermeni lobisi ANCA, 'Erdoğan'a yaptırım uygulayın' çağrısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/21/iecrop/biden-reuters_16_9_1611204755.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/biden-goreve-gelir-gelmez-turkiye-karsitligi-basladi-6220733/"]

[old_news_related_template title="Daha göreve başlamadan Türkiye'ye çok sert ifadeler: Sözde stratejik partner" desc="Bugün yemin töreni ile göreve resmen başlayacak Joe Biden'ın Dışişleri Bakanlığı pozisyonu için atayacağı isim Antony Blinken, Türkiye hakkında çok sert ifadeler kullandı. Blinken, 'Sözde stratejik partnerimizin bizim en büyük stratejik rakibimiz Rusya ile aynı çizgide olması fikri kabul edilemez' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/20/iecrop/blinken-reuters_16_9_1611120294.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/daha-goreve-baslamadan-turkiyeye-cok-sert-ifadeler-sozde-stratejik-partner-6219096/"]

[old_news_related_template title="Melania Trump gündem oldu: Tek bir Amerikan markası yok" desc="ABD'de Trump devri resmen sona erdi... Fakat dün beklenenden daha sakin bir şekilde Florida'ya giden Trump'tan ziyade eşi eski First Lady Melania Trump ve kıyafetleri gündem oldu. Melania Trump'ın Washington'da yaklaşık 90 bin dolarlık kıyafet-topuklu ayakkabı-çanta kombinasyonu ve Florida'da da giydiği kaftan dikkat çekti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/21/iecrop/trump-iha1_17014714_16_9_1611207977.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/melania-trump-gundem-oldu-tek-bir-amerikan-markasi-yok-6220752/"]