ABD’nin 20 yıl sonra Afganistan’dan çekilme kararı alması ve askerlerini tahliye etmesinin ardından Taliban kısa süre içerisinde ülkede kontrolü ele aldı. Binlerce insan Afganistan'ı terk etmek için havalimanı ve Pakistan sınırına akın ederken, o isimlerden biri de ABD Başkanı Joe Biden'la hikayesi yakından kesişen Aman Khalili.

Khalili, 2008 yılında aralarında Joe Biden'ın da bulunduğu senatörlerin Afganistan'a ziyaretinde tercümanlık görevinde bulunuyordu. Bu ziyaret sırasında kar fırtınasına yakalanan heyet, Khalili'nin yönlendirmesi sonucu güvenli bir bölgeye inişi yaparak pusuya düşmekten kurtuldu.

144 SAAT ARAÇ KULLANDI

Geleceğin ABD Başkanı'nı kurtaran Khalili, Afganistan'ı terk etmek için Biden başta olmak üzere ABD'li yetkililere çağrı yapmıştı. Khalili'nin çağrısı yanıt bulurken, 144 saat boyunca araç kullanan Khalili, eşi ve beş çocuğuyla birlikte Pakistan'a ulaştı. Buradan ABD'li yetkililerin girişimiyle ilgili Katar'ın başkenti Doha'ya götürüldü.

'AFGANİSTAN BİR CEHENNEMDİ'

Vize işlemlerinin tamamlanmasının ardından ailesiyle birlikte ABD'ye gitmesi beklenen Khalili, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, "144 saat boyunca gece gündüz araba kullanıp bir sürü güvenlik noktasından geçince ailem çok korktu. Afganistan bir cehennemdi. Ancak şu anda cennette gibiyiz" dedi.

[old_news_related_template title="ABD ile Taliban arasında ilk görüşme" desc="ABD, birliklerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından ülkede yönetimi ele geçiren Taliban ile ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/10/iecrop/rwofgffxsrj3bl6zra7mk4e6zi_16_9_1633849447.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-ile-taliban-arasinda-ilk-gorusme-6698256/"]