COP26'nın temel amacı, küresel ısınmayı 1.5 C ile sınırlama şansını canlı tutmak; ancak delegeler, zirvenin son haftasında bunu başarmak için yapılacak çok iş olduğunu söyledi. Eğer çabalar başarısız olursa ve sıcaklıklar 4 derece yükselirse, dünya nüfusunun yarısı bu aşırı sıcaklıklardan zarar görecek.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın en belirgin etkisi ısı ve dünyadaki aşırı ısı son yıllarda üç katına çıkmış durumda. 2020 yazında ABD nüfusunun dörtte birinden fazlası mide bulantısı ve kramplar gibi semptomlarla birlikte aşırı sıcaklığın etkilerinden muzdarip.

166 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ


Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise, son yirmi yılda dünya genelinde sıcak hava dalgaları nedeniyle en az 166.000 kişi öldü. Birleşik Krallık hükümeti, resmi iklim danışmanları tarafından, özellikle hastaneler ve okullar gibi hassas yerlerde, artan ısı için ülkenin hazırlıksız olduğu konusunda defalarca uyarıldı.

Met Office'ten Andy Wiltshire şunları söyledi: "İklim etkilerinden herhangi biri geleceğe dair korkutucu bir vizyon sunuyor. Ancak elbette şiddetli iklim değişikliği birçok etkiyi beraberinde getirecek ve haritalarımız bazı bölgelerin birden fazla faktörden etkileneceğini gösteriyor."

Brezilya, Etiyopya ve Hindistan gibi tropik ülkeler, aşırı sıcaklık stresinden en çok etkilenen bölgeler ve bazı kısımlar insan yaşanabilirliğinin sınırına doğru gidiyor. Met Office Hadley Merkezi Müdürü Prof Albert Klein Tank ise şunları söyledi: "Bu haritalar, dünyanın en ciddi etkilerin meydana gelmesi beklenen bölgelerini ortaya koyuyor. Bununla birlikte, Birleşik Krallık ve Avrupa dahil olmak üzere dünyanın tüm bölgelerinin iklim değişikliğinden etkilenmeye devam etmesi bekleniyor."

EN ÖLÜMCÜL YER: KUZEY ÇİN OVASI


Bilim insanları, birkaç yıldır ölümcül ısı ve nem seviyeleri konusunda uyarıyorlar. Küresel petrol endüstrisinin kalbi olan Orta Doğu'daki Körfez'i gösteren 2015 tarihli bir araştırma, iklim değişikliği kontrol altına alınmazsa, insan yaşamının sınırlarını aşan sıcak hava dalgalarına maruz kalmaya hazırlanıyor.

2018 araştırmasına göre, gelecekteki aşırı sıcak hava dalgaları için gezegendeki en ölümcül yer, dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri ve devasa bir ulusun en önemli gıdalarını üreten Kuzey Çin Ovası olacak.

[old_news_related_template title="Macron: İklim krizinin ilk sonuçlarını en yoksul ülkeler yaşıyor" desc="Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tüm gelişmiş ekonomilerin artık gelişmekte olan ülkelere iklim değişikli konusunda yardım etmek için katkıda bulunması gerektiğini belirterek, “İklim krizinin ilk sonuçlarını en yoksul ülkeler yaşıyor” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/01/iecrop/macron-reuters_16_9_1635422709-880x495-1_16_9_1635784920.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/macron-iklim-krizinin-ilk-sonuclarini-en-yoksul-ulkeler-yasiyor-6742692/"]

[old_news_related_template title="İklim Değişikliği Konferansı'na özel jetlerle gittiler çevrecileri öfkelendirdiler" desc="Jeff Bezos da dahil olmak üzere VIP'ler, 400 özel jetle İklim Değişikliği Konferansı'na uçtu ve neden oldukları karbon emisyonları konusunda çevrecilerin öfkelenmesine neden oldular." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/02/iecrop/jeff_bezos-reuters_16_9_1635837998.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/iklim-degisikligi-konferansina-ozel-jetlerle-gittiler-cevrecileri-ofkelendirdiler-6743479/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanları uyarıyor: İklim krizi 3 milyar insan için yaşanmaz koşullar getirecek" desc="Çin, ABD ve Avrupa'dan bilim insanlarının araştırmalarına göre, 2070 yılına kadar yaklaşık 9 milyar olan tahmini dünya nüfusunun 3 milyara kadarı, 2070 yılına kadar Sahra'nın en sıcak bölgeleriyle eşit sıcaklıklara maruz kalabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/01/iecrop/iklim_degisikligi-reuters_16_9_1635767399.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/bilim-insanlari-uyariyor-iklim-krizi-3-milyar-insan-icin-yasanmaz-kosullar-getirecek-6742051/"]