Gates tarafından yaklaşık 15 yıl önce kurulan TerraPower ve Warren Buffett'a ait olan PacifiCorp, çarşamba günü yaptıkları açıklamada, natrium reaktör tesisinin tam yerinin yıl sonuna kadar açıklanmasının beklendiğini söyledi.

Gates, projeyi Wyoming'de başlatmak için düzenlediği basın toplantısında, "Natriumun enerji endüstrisi için oyunun kurallarını değiştireceğini düşünüyoruz" dedi.

Wyoming valisi Mark Gordon, “Bu, karbon negatif olmak için en hızlı ve en net yol" dedi.

İNŞASI YEDİ YIL SÜRECEK


Geçen yılın sonlarında ABD enerji departmanı, natrium teknolojisini sergilemesi için ilk finansman olarak TerraPower'a 80 milyon dolar verdi ve departman, kongre ödeneklerine tabi olarak önümüzdeki yıllarda ek finansman taahhüt etti.

TerraPower'ın başkanı ve CEO'su Chris Levesque, tesisin inşasının yaklaşık yedi yıl süreceğini söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte, “2030'larda bu tür temiz enerjiye ihtiyacımız var” dedi.

DAHA YÜKSEK RİSKLERE SAHİP


Nükleer enerji uzmanları, gelişmiş reaktörlerin geleneksel olanlardan daha yüksek risklere sahip olabileceği konusunda uyardılar. Yakın tarihli bir rapora göre, gelişmiş reaktör için yakıtın geleneksel yakıttan çok daha yüksek oranda zenginleştirilmesi gerekeceği, bunun da yakıt tedarik zincirinin ham nükleer silah yaratmak isteyen militanlar için çekici bir hedef olabileceği belirtildi.

Ancak Levesque, santrallerin nükleer atıkları genel olarak azaltacağı için nükleer silahların yayılma riskini de azaltacağını söyledi.

[old_news_related_template title="Bill Gates'ten Elon Musk'a taş: Mars'a para harcayacağına dünyada krizler var" desc="ABD'li milyarder iş adamı Bill Gates, Mars tutkusuyla bilinen Elon Musk'a taş attı. Gates, Mars'a gitmek yerine “Dünyadaki iklim ve halk sağlığı krizlerini ele almayı, onlara fon ayırmayı tercih ederim” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/17/iecrop/gates-reuters_16_9_1613539249.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bill-gatesten-elon-muska-tas-marsa-para-harcayacagina-dunyada-krizler-var-6264288/"]

[old_news_related_template title="Bitcoin'e savaş açan adam: Warren Buffett" desc="Wall Street'in en büyük para sihirbazları arasında gösterilen Warren Buffett Bitcoin'i yerden yere vuruyor. Haklı mı? Zaman gösterecek..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/20/iecrop/buffett-son-reuters_16_9_1611143447.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/bitcoine-savas-acan-adam-warren-buffett-6219869/"]

[old_news_related_template title="Dünyanın en zengin insanları iklim kriziyle mücadele etmek için ne yapıyor?" desc="Yakın zamanda yayınlanan bir BM raporuna göre; dünya nüfusunun %1’ini oluşturan ve dünyanın en zenginleri olarak nitelenebilecek kesim, aynı zamanda emisyonların da %15’ini oluşturuyor. Peki küresel iklim krizi ciddi boyutlara ulaşmışken bu konuda neler yapıyorlar?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/26/iecrop/climatechange_16_9_1619430660.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/dunyanin-en-zengin-insanlari-iklim-kriziyle-mucadele-etmek-icin-ne-yapiyor-6396812/"]