Aşılardan Sorumlu Bakan Nadhim Zahawi, kayıtlara "B.1.617.2" adıyla geçen Hindistan mutasyonunun zararını önlemek amacıyla adımlar atılacağını ve bu adımlardan birinin gençlerin aşılanması olacağını aktardı.

BBC'de yer alan habere göre İngiltere Halk Sağlığı Kurumu, Hindistan mutasyonunun görüldüğü 5 Mayıs'tan itibaren neredeyse üçe katlandığını, mutasyon taşıyan vakaların 1313 olduğunu ve 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

5 Mayıs'ta İngiltere'de 520 mutasyonlu vaka tespit edilmişti. Kuruma göre İngiltere'de bin 255, İskoçya'da 35, Kuzey İrlanda'da 12 ve Galler'de de 11 mutasyonlu vaka bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 Danışma Komitesi'nde yer alan Profesör Paul Hunter, mutasyonlu vaka sayılarının artmasından endişe duyduklarını açıkladı.

BBC Radio 4'ün Today programında değerlendirmelerde bulunan Hunter, Birleşik Krallık'ın birçok bölgesinde Hindistan mutasyonun olduğunu, sadece Yorkshire, Humber ve İngiltere'nin kuzeydoğusunda görülmeğini söyledi.

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, "Henüz bu mutasyonun büyük bir etkiye sahip olduğunu ve aşıyı etkisiz hale getirdiğini gösteren kesin bir kanıt bulunmuyor" ifadesi kullanıldı. Bakanlık ayrıca aşıların etkisinin az olması durumunda yerel kısıtlamaların getirilebileceğini belirtti.

JOHNSON: CİDDİ BİR AKSAMA OLUŞTURABİLİR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson düzenlediği basın toplantısında, İngiltere'de Hindistan mutasyonunun yayılması nedeniyle hükümetin, 50 yaşın üzerindeki ve klinik olarak savunmasız olan kişilere Covid-19 aşılarının 2. dozlarını uygulama planlarını hızlandırılacağını kaydetti.

Hindistan mutasyonu ile ilgili bazı önemli bilinmeyenlerin olduğunu belirten Johnson, bu mutasyonun öncekilere göre daha bulaşıcı olduğunu ifade etti. Aşılama programı ile virüs arasındaki yarışın daha da zorlaşacağını bildiren Johnson, "İlerlememizde ciddi bir aksama oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

Mutasyonun, Haziran ayında tedbirlerin hafifletilmesine yönelik kararları etkileyebileceğini belirten Johnson, vatandaşları dikkatli olmaya devam etmeye ve Covid-19'a karşı aşı olmaya davet etti.

Başbakan Johnson, hükümetin ülkede Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasına ilişkin yol haritasında pazartesi günü 3. adımın yürürlüğe gireceğini ifade etmişti. İngiltere'de pazartesi gününden itibaren kapalı mekanların ve uluslararası seyahatlerin yeniden açılması beklenirken, dış mekanlarda ise 30 kişiye kadar etkinliklerin gerçekleşmesine izin verileceği ifade edilmişti.

[special_article_template title="" desc="Corona virüsü salgını nedeniyle Birleşik Krallık'ta bugüne kadar 4 milyon 446 bin 824 vaka tespit edildi, 127 bin 668 kişi hayatını kaybetti." who=""]

[old_news_related_template title="Corona bu köye hiç uğramadı: Tek bir vaka bile görülmedi" desc="Türkiye'de corona virüsü vakalarının başlamasının üzerinden neredeyse 14 ay geçmesine rağmen Amasya’nın Taşova ilçesindeki Gökpınar köyünde misafirliklerin durdurulması ve izolasyona verilen önem ile bugüne kadar herhangi bir vakaya rastlanılmadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/14/iecrop/corona-koy-iha_16_9_1621001654.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/corona-bu-koye-hic-ugramadi-tek-bir-vaka-bile-gorulmedi-6431300/"]

[old_news_related_template title="DSÖ'den korkutucu uyarı: Daha çok mutasyon göreceğiz" desc="Dünya Sağlık Örgütü, corona virüsünün mutasyona uğramış türleri ile ilgili bir açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/14/iecrop/asi-reuters_16_9_1621001331.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dsoden-korkutucu-uyari-daha-cok-mutasyon-gorecegiz-6431281/"]