İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler öncülüğünde gerçekleştirilen üç günlük Kıbrıs zirvesi sona erdi. 5+1 formatındaki görüşmelere garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katıldı.

Toplantılara başkanlık eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, zirvenin ardından bugün basın toplantısında kritik açıklamalarda bulundu. Görüşmelerin oldukça zorlu geçtiğini itiraf eden Guterres, "Tahmin edebileceğiniz üzere bu kolay bir toplantı değildi. Henüz müzakereler için ortak bir zemin bulamadık" dedi.

Kıbrıs zirvesi Cenevre'de gerçekleştirildi.


Guterres, "Yine de vazgeçmeyeceğim. Önümüzdeki dönemde yine BM'nin öncülüğünde 5+1 formatında bir görüşme yapılmasını planlıyoruz. Bir sonraki toplantı için muhtemelen 2-3 aylık bir zaman periyodu gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: RUMLAR YENİ VİZYON SUNAMADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlendiği basın toplantısında, "Toplantının amacı yeni bir müzakere süreci için ortak zemin arayışıydı. Toplantıda Tatar, iki devletli çözüm vizyonunu dile getirdi ve tarihi bir açıklama yaptı. Biz de Türkiye olarak KKTC'nin bu önerisine tam destek verdik. Görüşmelerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yeni bir vizyon getiremedi" dedi.

KKTC'DEN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Görüşmelerde iki devletli çözüm planını sunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu planının görüşmelere "yeni bir vizyon" getirmesini umduğunu ifade etti. KKTC'nin sunduğu teklifte "Adada iki devlet arasında, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde bir iş birliği ilişkisi kurulması amaçlanmaktadır" denildi.

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis ise planın "büyük bir hayal kırıklığı" olduğunu öne sürdü. Anastasiadis kendi tekliflerini daha sonra ileteceklerini ifade etti.