Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, işgal altındaki Filistin toprakları konulu özel bir oturum düzenlemiş, oturuma Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu da video mesaj ile katılmıştı.

Konsey, İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırıları ile Filistin ve İsrail toprakları içindeki "sistematik" insan hakları ihlallerine ilişkin açık uçlu bir uluslararası soruşturma başlatmaya karar verdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Filistin delegasyonu tarafından Birleşmiş Milletler'e getirilen soruşturma tasarısı, Konseyin 47 üyesinin 24'ünün “lehte”, 9'unun “aleyhte” ve 14'ünün “çekimser” oy kullanması ile kabul edildi.

Avrupa ülkeleri, oylamada iki ye bölünde Avusturya, İngiltere ve Almanya “aleyhte” oy verirken, Fransa ve Hollanda ise “çekimser” kaldı.

Kararın, yıllardır süren Orta Doğu ihtilafında suistimaller ve bunların "temel nedenleri" konusunda eşi görülmemiş düzeyde bir incelemeye yol açması bekleniyor.

NETANYAHU: UTANÇ VERİCİ

BM’nin kararı sonrası açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM kararının “utan verici” olduğunu ifade ederek, "Bugünün utanç verici kararı, BM İnsan Hakları Konseyi'nin bariz İsrail karşıtı takıntısının bir başka örneğidir" dedi.

FİLİSTİN KARARDAN MEMNUN

Filistin tarafı ise BM kararını memnuniyetle karşılayarak, kararın uluslararası toplumun hesap verebilirlik, kanun yaptırımı ve Filistinlilerin insan haklarının korunması yolunda BM’nin kararlılığını yansıttığını aktardı.

ABD KARARDAN 'DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUĞUNU' AÇIKLADI

İsrail'in ana müttefiki ABD, gözlemci statüsüne sahip olduğu ve oy kullanmadığı oturumda alınan karardan dolayı derin üzüntü duyduğunu ifade etti. Cenevre’deki ABD heyeti, bugün alınan kararın bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye atacağını öne sürdü.

"İSRAİL'İN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARI SAVAŞ SUÇU TEŞKİL EDEBİLİR"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Şefi Michelle Bachelet, İsrail'in Gazze'ye yönelik ölümcül saldırılarının orantısız olduğu gösterilirse savaş suçu teşkil edebileceğini kaydetmiş, "Siviller ve sivillerin nesneleri üzerinde gelişigüzel ve orantısız etkiler olduğu tespit edilirse, bu tür saldırılar savaş suçu teşkil edebilir" ifadelerini kullanmıştı.

Bachelet, İsrail'in bu binaların çoğunun silahlı gruplara ev sahipliği yaptığını veya askeri amaçlarla kullanıldığını iddia etmesine rağmen, bu konuda kanıt bulunmadığını açıklamıştı.

"FİLİSTİNLİLER'İN KENDİ DEVLETLERİ OLMADIKÇA SONA ERMEZ"

Çavuşoğlu ise video mesajında, “Geçtiğimiz haftalarda hepimiz Filistin’de yürek parçalayan sahnelere şahit olduk. Olaylar, İsrail’in Mescid-i Aksa'da ve Şeyh Cerrah'taki provokasyonlarının bir sonucuydu. Bu provokasyonlar, (İsrail’in) sistematik etnik, dini ve kültürel temizliğin bir parçasıdır” demişti.

Çavuşoğlu, “Gerçekçi olalım, çatışmanın asıl nedenlerine yönelmedikçe Filistinlilerin acıları sürecek. Filistinlilerin içinde bulunduğu bu kötü durum, yasadışı işgal sona ermedikçe ve Filistinlilerin kendi devletleri olmadıkça sona eremez” sözlerini kaydetmiş. İnsan Hakları Konseyi’nin bütün bu alanlarda önemli bir role sahip olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Sözün bittiği yerdeyiz. Artık bir şeyler yapılması gerekiyor. Hem de şimdi gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

[special_article_template title="" desc="Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 66'sı çocuk, 39'u kadın 254 Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirmişti." who=""]

[old_news_related_template title="Öldürülen Filistinli çocuklar İsrail basını manşetlerinde: Savaşın bedeli bu" desc="İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, İsrail saldırılarında öldürülen Filistinli çocukların isimlerini ve fotoğraflarını manşete taşıdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/27/iecrop/haaretz-iha1_17919972_16_9_1622105025.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/oldurulen-filistinli-cocuklar-israil-basini-mansetlerinde-savasin-bedeli-bu-6453446/"]

[old_news_related_template title="BM'den İsrail'in iddialarına yalanlama: Hiçbir kanıt bulamadık" desc="Yıllardır Filistin ve Gazze üzerinden milyonlarca insana baskı uygulayan İsrail'in geçen haftalarda gerçekleştirdiği saldırılara Birleşmiş Milletler'den çok sert yanıt geldi. İsrail'in 'Hamas'ın askeri amaçlarla kullandığı' iddiasıyla roketle vurduğu binalarda böyle bir kanıt bulunmadığını BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/27/iecrop/israil-reuters_16_9_1622104826.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bmden-israilin-iddialarina-yalanlama-hicbir-kanit-bulamadik-6453410/"]