Bolsonaro, profillerin keyfi olarak kaldırılması ile mücadele etmek için bir yönetmelik değişikliğine ihtiyaç olduğunu ve yeni yasanın ifade özgürlüğünü korumaya yardımcı olacağını söyledi.

Başkanlık ofisi, yeni kararname ile sosyal medya şirketlerinin platformlarındaki içeriği denetleme yetkilerine açıklık getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Kararnamenin ayrıntılarında, teknoloji devlerinin bir hesabı veya içeriği kaldırmadan önce haklı sebep göstermesi gerektiği belirtiliyor.

PROTESTOLAR ÖNCESİNDE GELEN İMZA


Duyuru, Brezilya genelinde Bolsonaro yanlısı gösterilerin arifesinde geldi. Başkanın destekçileri, geçen ay Bolsonaro'nun adını yanlış bilgi ürettiği iddiasıyla soruşturulan kişiler listesine ekleyen ülkenin kongresi ve yüksek mahkemesini protesto edecekler. Eleştirmenler ise ülkenin Bağımsızlık Günü kutlamalarına denk gelen yürüyüşlerin demokrasi için bir tehlike oluşturduğunu belirtiyor.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDAN ENGELLENMİŞTİ


Temmuz ayında YouTube, Covid-19 hakkında yanlış bilgi yaydığı için Bolsonaro'ya ait bir kanaldan yaklaşık 15 videoyu kaldırmıştı.

Kaldırılan yayınlardan bazıları, bir sıtma ilacı olan hidroksiklorokin ve anti-paraziter ilaç Ivermectin'in koronavirüse karşı tedavi olarak kullanımını teşvik eden videoları içeriyordu. Her iki ilacın da virüse karşı etkili bir tedavi olduğu kanıtlanmadı.

Ayrıca geçtiğimiz yıl Twitter ve Facebook tarafından, Bolsonaro'nun sosyal mesafe kuralına karşı çıktığı ve ülkedeki yüksek vaka sayılarının coronavirüsüne karşı bağışıklık sağlayacağına ilişkin ifadelerinin yer aldığı görüntüler de kaldırılmıştı.

Bolsonaro o zamandan beri destekçilerini Telegram ve Parler gibi alternatif platformlarda kendisiyle ilişki kurmaya teşvik ediyordu.

[old_news_related_template title="Bolsonaro’ya bir şok da Youtube'tan" desc="Video paylaşım sitesi Youtube, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun videolarını ”corona ile ilgili yanlış bilgi yaydığı” gerekçesiyle kaldırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/22/iecrop/bolsonaro-reutetss_16_9_1626966093.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bolsonaroya-bir-sok-da-youtubetan-6551522/"]

[old_news_related_template title="Brezilya lideri Bolsonaro yine ağzını tutamadı: Sadece corona mı öldürüyor" desc="Covid-19 salgınında dünyada en çok ölümün görüldüğü ikinci ülke olan Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, kendisine yönelik bir 'savaş' başlatıldığını öne sürerek, 'Sanki ölümler sadece corona virüsünden oluyor' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/19/iecrop/bolsonaro-reuters_16_9_1616155366.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/brezilya-lideri-bolsonaro-yine-agzini-tutamadi-sadece-corona-mi-olduruyor-6323352/"]

[old_news_related_template title="Brezilya basınından çağrı: Bolsonaro görevden alınmalı" desc="Brezilya'nın önde gelen muhafazakar gazetelerinden biri olan O Estado de São, ülkenin cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun corona virüse karşı kayıtsızlığı ve yolsuzluklar nedeniyle görevden alınmasını talep etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/12/iecrop/bolsonaro-reuters_16_9_1626084814.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/brezilya-basinindan-cagri-bolsonaro-gorevden-alinmali-6534993/"]