TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş Başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genel Kurul'da İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırısı, Türkiye'nin bu konuda attığı ve atacağı adımları anlattı.

Çavuşoğlu, İsrail saldırılarında şu ana kadar 200 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirterek şunları söyledi:

* İsrail Kudüs'teki kardeşlerimize baskılarını artırdı. Temel hedef, Filistinlileri Kudüs'ten sürmek. Bir düşünün 70 yıldır bir evde yaşıyorsunuz bir gün çıkıp sözde mahkeme kararıyla evinizden çıkarıyorlar.

* Evler yaklaşık 70 yıl önce Ürdün tarafından inşa edilip teslim edilen evlerdir. İsrail, sivil Filistin binalarına saldırdı. Birleşmiş Milletler (BM) binasını, hastaneleri hedef aldılar. Mübarek Ramazan Bayramı'nı zehir ettiler.

"TEPKİ YİNE CILIZ KALDI"

Dünyanın, Filistin'de yaşananlara tepkisiz kaldığını dile getiren Çavuşoğlu, "Uluslararası toplumun tepkisi maalesef yine cılız kaldı. Sanki Gazze'de, İsrail ile Filistin orduları arasında bir savaş varmış gibi iki tarafa da çağrılarda bulunuldu. Bazıları İsrail'in güvenliğini her şeyin önüne koydu. Gazze'de işlenen savaş suçlarına ve insanlığa karşı suçlara gözlerini kapadılar" diye konuştu.

"ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Çavuşoğlu, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türkiye'nin Filistin davasının ve Filistin halkının yanında durmaya ve yaralarını sarmaya devam edeceğini söyleyerek şunları belirtti:

* Filistin konusunda Türkiye'de ortak bir dayanışma iklimi var. Bunu koruma hususunda hassasiyet göstermemiz lazım. Filistin'de ve ötesinde mazlumların umudu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Türk milletidir.

* Bu konuyu, iç siyasetin rekabet diline taşımamak ve Netanyahu ile aynı zihniyetteki insanları, zalimleri sevindirmemek konusunda dikkatli olmamız, hepimizin görevidir.

* Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yüce Meclisimizin bize verdiği güçle Filistin davasını savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

"TOPLANTIYA KALABALIK EKİPLE KATILMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Filistin konusundaki diplomatik çabaların öncüsü olmaya devam edeceğini aktararak, şunları söyledi:

* Cumhurbaşkanımız çok sayıda dünya lideri ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı harekete geçirildi. BM Genel Kurulu'nun toplanması talep edildi.

* Her türlü mekanizmanın harekete geçirilmesini taleplere ekledik. BM Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır Perşembe günü genel kurulun toplanması kararını aldı, teşekkür ediyoruz. Toplantıya kalabalık bir ekiple katılmayı düşünüyoruz.

GENEL KURUL'DA FİLİSTİN GÖRÜŞÜLDÜ

TBMM Genel Kurulu, Nimetullah Erdoğmuş Başkanlığında toplandı. Genel Kurulu, hükümet adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bilgilendirdi. Çavuşoğlu'nun konuşmasının ardından Meclis'te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri söz aldı.

AKP Grubu adına Genel Başkan Yardımcısı Efkan Âlâ söz aldı. Âlâ, İsrail saldırıları sonucu ölen çocukların yaşlarını ve isimlerini sıralayarak şunları söyledi:

* İsrail'in saldırılarında binlerce Filistinli kardeşimiz de yaralandı. Güçlü bir istihbarat ağına ve nokta hedef vurabilecek kadar yüksek teknolojiye sahip olan İsrail, uluslararası kamuoyuna terörle mücadele ettiğini ve savunma hakkını kullandığını söylüyor.

* Çocuklar ve daha niceleri bu alçakça saldırıda katledildiler. 1 yaşında çocukları mı 'tehdit', 'terörist' olarak tanımlıyorsunuz. Bu nasıl bir vicdansızlıktır, bu nasıl bir ahlaksızlıktır, bu nasıl bir haydutluktur ve hukuksuzluktur.

CHP adına konuşan İstanbul Milletvekili Ünal Çevik Öz ise "Filistin halkının içinde bulunduğu insanlık dramı. İktidarın muhalefetten gelen önerilere kulak tıkaması, Türkiye'nin Orta Doğu'daki sorunların çözümünde ara bulucu olarak rol almasını engelliyor. Sorunlardan kaynaklanan tehditleri kendinizden uzak tutma politikasından artık vazgeçmeniz gerekiyor. Filistin konusunda önemli iki aktör ülke konumunda olan Mısır ve Ürdün'le kavgalıyken aradan geçen süre içinde bu durumun nelere mal olduğunu iktidar mensuplarının kendilerine sormaları gerekiyor" diye konuştu.

MHP Grubu adına konuşan Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir ise "Ramazan ayının son günlerinde, hatta Kadir Gecesi'ne denk gelen zaman dilimi içerisinde İsrail'in Kudüs'ün kalbi olan ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı hedef alarak başlattığı saldılar günlerden beri vahşetini artırarak devam etmektedir. Masumlar hiçbir hassasiyet gözetilmeksizin hedef alınmakta, çocuklar dahi İsrail tarafından hunharca katledilmektedir. Basın organlarının büroları yine İsrail'in saldırganlığından nasibini almakta, bir bakıma 'Dünyaya gerçekler aktarılmasın.' diye binaları bile havaya uçurulmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, "İsrail birlikleri, Kudüs'e 10 bini aşan sayıda müdahale etmişlerdir. Gazze'den yapılan roket atışlarına karşı İsrail, Gazze'nin kuzeyini hedef alan top atışları ve hava harekâtlarıyla cevap vermiş, çatışmaların boyutları bazılarına göre 'üçüncü intifada' olarak tanımlanacak bir boyuta erişmiştir. Bütün bu olaylar bölgesel olarak da enteresan bir konjonktürde meydana gelmektedir. 22 Mayıs tarihinde Filistin'de seçimlerin yapılması söz konusuydu fakat bu seçimler ileri bir tarihe ertelenmiştir. İsrail cephesinde Başbakan Netanyahu hükûmet kuramayarak köşeye sıkışmıştır. Ayrıca, sosyal medyada karşılıklı radikal grupların şiddet görüntülerini de yayarak bu gerginliği zirveye taşıdıkları gözlenmiştir" diye konuştu.

'ÜMMET' SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

Konuşmaların ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tartışmalara neden olan 'ümmet' ile ilgili sözlerine açıklık getirdi.

Çavuşoğlu, "Biz 'ümmetin liderliğine soyunduk' demedik. Ümmet kelimesi İslam İşbirliği Teşkilatı'nda yerleşik bir tabir olarak bilinir. Biz toplantıya katılan bütün üyelere 'Ümmet hepimizden liderlik bekliyor' dedik. Ümmetin liderliğine kimse soyunmaz. Ümmetin kendisi liderini seçer. Buradan prim yapmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değil" yanıtını verdi.

Muhalefetin, 'niye İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmediğine' yönelik eleştirilerine cevap veren Çavuşoğlu, "Ülkelerle kötü ilişkiler yaşayabilirsiniz. Siz ticareti devlet arası ticaret mi sanıyorsunuz. Ülkelerde özel şirketler ihracatı yapıyor, üretiyor. Ben onbinlerce, yüzbinlerce çalışanı olan şirketleri niye cezalandırayım" diye konuştu.

HDP'nin, İsrail'in Filistin'e uyguladığı şiddeti, Türkiye'nin PKK terör örgütü mücadelesine eş değer tutmasına tepki gösteren Çavuşoğlu, "PKK ile Netanyahu kıyaslanır. İkisinin ortak yanı bebek katili, çocuk katili olmasıdır" dedi.

Çavuşoğlu, Filistin'e niye gidilmediği yönündeki soruya ise "İsrail her yeri kapattığı için gidemedik" yanıtını verdi. DHA

[old_news_related_template title="İsrail'in saldırdığı Filistin’de 244 milyon dolar maddi hasar..." desc="Filistin yönetimi, işgalci İsrail'in saldırıları sonucunda ülkenin 244 milyon dolar maddi hasara uğradığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/18/iecrop/israel-reuterss_16_9_1621351453.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/israilin-saldirdigi-filistinde-244-milyon-dolar-maddi-hasar-6437905/"]